Icke önskvärd. Socialnämndsordföranden Mikael Kahlin angrips nu stenhårt inifrån Moderaterna, som vill att han lämnar Laholms politiska scen.
Icke önskvärd. Socialnämndsordföranden Mikael Kahlin angrips nu stenhårt inifrån Moderaterna, som vill att han lämnar Laholms politiska scen.

Egna partiet till hård attack mot Kahlin

Socialnämndens ordförande i Laholm, Mikael Kahlin, ombads att avgå före Femklöverns krismöte på måndagskvällen. Hans parti Moderaterna släppte också ett dokument med anklagelser mot honom.

ANNONS
|

Försöken att dumpa den för Moderaterna så misshaglige Kahlin genom att upplösa socialnämnden verkar ha misslyckats.

Flera partier i den styrande Femklövern hade inför gårdagens krismöte uttryckt att de inte ville ta till den åtgärden.

I stället verkar M:s sikte nu vara inställt på att sätta åt Kahlin så hårt att han inte kan sitta kvar.

Inför mötet träffade Mikael Kahlin koalitionens gruppledare.

– De ville att jag skulle avgå och var tydliga med att det är rätta vägen. De kan förstås inte säga något annat, sade Kahlin då han anlände till mötet i Stadshusets cafeteria.

Han sade också att han fått en lista med ”avvikelser” i handen som skulle användas mot honom.

ANNONS

– Det är samma summariska sätt som användes mot Björn (Jingblad). En lista med saker som är ganska svepande och därför väldigt svåra att bemöta. Och gammal skit om min ekonomi, sade Kahlin.

Moderaternas vice gruppledare Christer Johnsson överlämnade denna bunt med papper till HP strax innan mötet började.

– Vi har tagit rådet från Centerpartiet att lägga korten på bordet om varför vi har uteslutit Mikael Kahlin, sade han.

Luntan, som undertecknats av tolv av kommunens tyngsta moderater, innehåller bland annat två A4-sidor med anklagelser mot Kahlin.

”Brist på förtroende för Mikael Kahlin startade redan hösten 2014”, står det.

Där omtalas bland annat att Kahlin haft betalningspåminnelser och ärenden hos Kronofogden. I luntan finns några 4-6 år gamla tingsrättsdomar kring kontokortsskulder i storlekar under 20 000 kronor.

Men också ett i år fattat beslut från Kronofogden om utmätning av knappt 3 000 kronor av Kahlins månadslön från Laholms kommun.

Ni tar upp hans ekonomi mot honom nu?

– Ja, det är en förtroendebransch vi verkar i, säger Christer Johnsson.

Bland Moderaternasanklagelser finns också att Kahlin ska ha ljugit om varför han inte kommit på möten, att han ”inte varit helt sanningsenlig om vad andra politiker och tjänstemän sagt och gjort”, att han ska ha försökt påverka chefer och andra att fatta beslut som skulle gynna hans sambo och att han ”försökt orsaka splittring i partiet”.

ANNONS

Kommunchefen Nils Danred bidrar med ett brev där han bland annat återberättar det upprörda möte han hade med Kahlin samma kväll som socialchefen Jingblad blev avstängd från sin tjänst. Enligt Danred anklagade Kahlin honom då för att ha ”avrättat” både förre räddningschefen och socialchefen.

”Jag kände mig inte hotad men det var obehagligt”, skriver Danred som fortsätter med att det verkligt obehagliga varit att ”Kahlin (...) går runt och säger att det var jag som hotade honom”.

Före Femklövermötetfrågade HP Mikael Kahlin hur han tänkte göra med sitt uppdrag som socialnämndens ordförande.

– Jag vill först invänta mötena den här veckan, sade han och syftade på tisdagens fullmäktige och Moderaternas extra årsmöte på onsdag.

Är du fortfarande moderat?

– Ja, det är jag tills jag blir utkickad. Men det är en fråga för partistyrelsen och inget som sker lättvindigt.

ANNONS