Egen bikupa lockar allt fler

I år fyller Södra Hallands biodlarförening 130 år. Föreningen lär vara en av kommunens äldsta, men den sjuder av liv. Allt fler vill skaffa bin och nybörjarkurserna är fulltecknade.

ANNONS
|

Kenth Gunnarsson är vice ordförande i föreningen. Hemma i hans trädgård dignar åtta äppelträd av frukt, och i lika många bikupor surrar det för fullt.

Och han är inte ensam om sitt ­intresse för de flitiga bina.

– På riksplanet har vi gått från cirka 10 000 till 12 000 medlemmar och det fylls på även i vår lokala­ förening. Den här sommaren har vi två nybörjarkurser med sammanlagt 35 deltagare, säger Kenth Gunnarsson.

När han själv håller kurser brukar alla få svara på frågan om varför de vill börja med biodling?

– Svaren varierar, många säger att de har haft någon släkting eller bekant som hållit på med biodling. En del har äppelträd hemma i trädgården, och vill att det ska bli mer frukt, säger Kenth Gunnarsson.

ANNONS

Själv tror han att vi behöver lite mer kontakt med naturen.

– Jag tror att vi behöver jorda oss, komma närmare djur och natur för att vi helt enkelt mår bra av det själva.

Kenth Gunnarsson fastnar ofta själv framför bikuporna, fascinerad av det arbete bina utför och det snillrika system de jobbar efter.

– Vi har mycket att lära av bina, hur de kollektivt arbetar för samhällets bästa och hur fantastiskt de kommunicerar, säger han och fortsätter:

– Bin fastnar lätt för en sorts blomma, då sprider de budskapet till de andra bina och talar om var blommorna finns. På det sättet blir det ljung-, maskros- eller klöver­honung till exempel.

För biodlaren gäller det också att optimera förhållandena för bi­samhället. Kenth Gunnarsson brukar ha tre V som riktmärke.

– Det står för vind, vatten och väg. Man måste sätta kupan lagom vindskyddat. Bina måste ha tillgång till vatten och det ska finnas en väg i närheten, för det blir ganska tungt att bära långa sträckor.

I år har det hittills varit ett bra honungsår. Bina tycker om sol och varmt väder.

– En normal skörd av honung är mellan 40 och 50 kilo, säger Kenth Gunnarsson.

ANNONS

Exakt hur bra säsongen blir vet de först när den är slut.

– Sedan blir det vintervila för både bina och odlarna, säger Kenth Gunnarsson.

Fotnot. Den 14 augusti har Södra Hallands biodlarförening sitt jubileumsfirande i Laholms stadspark för medlemmarna. Södra Hallands biodlarförening täcker Laholms kommun samt delar av Halmstads kommun.

ANNONS