Bussarna kommer att gå mellan järnvägs- och busstationen i Laholm.
Bussarna kommer att gå mellan järnvägs- och busstationen i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Efterlängtad stationspendel kör igång

Nu kan tågresenärer åka buss både till och från tåget. På måndag invigs stationspendeln mellan järnvägs- och busstationen i Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

På måndag drar den efterlängtade stationspendeln i gång. Då ska man som resenär kunna ta bussen till och från järnvägsstationen så att det passar med tågens avgångar och ankomster.

– Öresundstågen går ju en gång i timmen både norrut och söderut och sen går pågatågen under rusningstrafik, säger kommunens trafikplanerare Malin Bogren.

Pendeln blir linje 1

Den nya linjen får namnet linje 1 och går från tågstationen via Västerleden, LP Hanssons väg, Glänningeleden och Repslagargatan till Laholms busstation och tillbaka.

– Det blir lite stadsbusskaraktär på den linjen, men framför allt går den till och från stationen, säger Malin Bogren.

Första bussen går från järnvägsstationen på måndag morgon klockan 05.24. Från busstationen går den 05.00. Bussarna ska anlända till järnvägsstationen med god marginal.

ANNONS

Resandet har ökat

De nya avgångarna invigs i samband med att Hallandstrafiken går över till sommartidtabell.

– Den här linjen är efterlängtad. Vi är glada att den kommer nu med tanke på att antalet resande med tåg har ökat och pendlarparkeringen har blivit mer använd sedan den blev klar.

Vad betyder den för Laholm?

– Jättemycket. Den kommer att möjliggöra för fler att pendla och göra kollektivtrafik, pendling och resor mer attraktivt. Det blir en bättre koppling till västkustbanan och möjligheten att röra sig norrut och söderut blir smidigare. Vi hoppas invånarna använder och tar vara på att den finns.

Som Hallandsposten tidigare berättat kommer en av tre bussar som trafikerar stationspendeln att vara eldriven. Något kommunen investerat i.

LÄS MER:Nya stationspendeln ska drivas med el

LÄS MER:Nya stationspendeln försenad till juni 2020

ANNONS