Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter vattenslöseriet: bevattningsförbud nära

I veckan kan det komma beslut om bevattningsförbud för Laholm och Halmstad. Det fina vädret har lett till en överkonsumtion av dricksvatten.

Efter en helg med fint och varmt väder drar Båstad kommun i bromsen för dricksvattnet då det flödat över kapaciteten.

– Det har det för oss också, berättar Mattias Hultin, driftschef på Laholmsbuktens va (LBVA), och nämner att produktionen i helgen legat över vad man klarar av att tillverka.

– Grundvatten har vi för närvarande men vi kan inte producera så mycket som man vill använda, säger han.

Möte i eftermiddag

Ledningen för LBVA har planerat in ett möte under måndagseftermiddagen för att bedöma situationen och fundera över om ett bevattningsförbud är aktuellt för verksamhetsområdet.

– Vi ska stämma av situationen men jag tror att vi vill avvakta dagen för att se om systemet kommer att återhämta sig. Men vi är inte alls främmande för att införa ett bevattningsförbud i dag eller senare i veckan, säger Mattias Hultin.

Med i analysen tar de vädret för midsommarhelgen. Blir det fint väder under långhelgen menar Mattias Hultin att det är dags för att införa ett bevattningsförbud senast torsdag, om inte tidigare.

Tryckfall

– I helgen har vi haft tryckfall i ytterkanterna av ledningsnätet, i Våxtorp för Laholms kommun och Haverdal samt Steninge i norra Halmstad. Där har det varit sämre tryck till följd av det stora uttaget av dricksvatten. Vi klarar inte av att ha den här stora produktionen, säger Mattias Hultin.

Att det har gått ett tag sedan torrsommaren 2018 i kombination med fint väder gör att Mattias Hultin tror att många glömt av att använda dricksvatten på ett förnuftigt sätt.

– Det är många som har gröna gräsmattor nu och det får man inte om man inte har vattnat. Folk har en tendens till att använda dricksvatten till annat än hälsa, hygien och livsmedel, säger Mattias Hultin.

Behöver minska användningen

För att möta efterfrågan av vattenuttaget skulle annat vatten än det som är producerat för att dricka behövas, men att lägga ett parallellt system för tekniskt vatten ser Mattias Hultin inte inom en överskådlig framtid.

– Kan vi nu snabbt minska dricksvattenproduktionen behöver vi inte införa något förbud. Fint väder lockar till mycket vattenanvändning, vi vill ha fint väder men en ansvarsfull vattenanvändning. Vi vill alltid att man ska vara återhållsamma, säger Mattias Hultin.

LÄS MER: KS får ta beslut om vatten i fontänerna

LÄS MER: Vattenfrågan fortsätter väcka engagemang

LÄS MER: Utomhusbad fylls fortfarande med dricksvatten

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här