Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Campus Laholm riskerar att tömmas helt efter att regeringen rekommenderat att inför distansutbildning för både gymnasie- och vuxenskolan.  Bild: Carina Nilsson
Campus Laholm riskerar att tömmas helt efter att regeringen rekommenderat att inför distansutbildning för både gymnasie- och vuxenskolan. Bild: Carina Nilsson

Efter regeringens besked - Campus förbereder nedstängning

Kultur- och utvecklingsnämnden sitter i möte för att bestämma vad som händer med gymnasie- och vuxenutbildningen i Laholm efter regeringens rekommendation om distansutbildning.

Regeringen rekommenderar alla gymnasieskolor, vuxenutbildningar och universitet att införa distansutbildning. Det kan drabba både gymnasie- och vuxenutbildningen i Laholm.

– Vi väntar besked från nämnden. De beslutar hur rekommendationen ska verkställas hos oss. Vi räknar med att få besked inom kort och då träffar vi all personal på Campus, säger Ulf Bergström, rektor på Vuxenutbildningen.

"Ska inte påverka undervisningen"

Både vuxen- och gymnasieutbildningen har tagit fram en handlingsplan som kan användas oavsett vilket beslut nämnden tar. Båda skolorna förbereder sig på alla möjliga scenarion och skulle det beslutas att skolorna på Campus Laholm ska stängas så gäller det från och med i morgon, onsdag.

– Det ska inte påverka undervisningen. Nu får vi prova det som man gånger skulle ha provat i olika konstellationer. Hur kan vi ha undervisning i krislägen och kan vi köra undervisningen på ett annat sätt, säger skolchefen Ingela Månsson.

"Litar på att eleverna tar ansvar"

Om skolorna ställs in är det full undervisning hemifrån som gäller.

– Det är plugga som gäller, vi litar på att eleverna och deras anhöriga tar ansvar. Det är inte fri lek. Detta är för att minska risken för de som är mest sårbara, säger Ingela Månsson.

– Eftersom de är så vuxna så kan de ta hand om sig själv och är inte beroende av att mamma och pappa är hemma och servar dem. Vi förväntar oss att eleverna tar det här på allvar, för de är ansvarsfulla, fortsätter hon.

Rent praktiskt ska undervisningen genomföras via en dator. Samtliga gymnasieungdomar har en dator genom skolan, vilket inte eleverna på vuxenskolan har.

– Det har vi inte hunnit titta på än. Vi är mitt upp i det här, säger Ingela Månsson.

Grundskolan gör sig redo

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommit med någon liknande rekommendation för grundskolan. Barn- och ungdomsverksamheten i Laholm är beredd på att det kan komma.

– Vi förbereder oss för en situation som kan innebära att förskolor och grundskolor stängs. Kanske både och, det vet vi inte heller, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

I kommunen finns 15 grundskolor och 2 800 elever, samt totalt 26 förskolor.

– Vi utgår ifrån att det i ett sådant scenario följer med ett beslut om att vi ska ha förskola och fritidshem för de familjer där man har samhällsviktiga funktioner i sina yrken. Det betyder att vi måste ha en planering för hur vi kan möta det omsorgsbehovet, säger Richard Mortenlind.

Planen utgår från kommunens geografi och föräldrarnas behov, uppger han.

– I nuläget är det inte aktuellt att ta ett sådant beslut för någon av våra skolor. Vi har fortfarande inga konstaterade fall av coronasmitta på någon av våra förskolor eller grundskolor i kommunen, säger Richard Mortenlind.

LÄS MER: Ryktesspridning skapar corona-oro i Laholm

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här