Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kyld mat för värmning i mikron. Det ska ersätta de nuvarande varma matportionerna som körs ut till äldre med hemtjänst. Men förändringen har visat sig knepigare att göra än vad som först var tänkt. Bild: Per Wahlberg
Kyld mat för värmning i mikron. Det ska ersätta de nuvarande varma matportionerna som körs ut till äldre med hemtjänst. Men förändringen har visat sig knepigare att göra än vad som först var tänkt. Bild: Per Wahlberg

Dyrare än beräknat att gå över till kyld mat för äldre

Kommunens satsning på att köra ut kylda måltider till äldre blir både fördyrad och troligen försenad. Detta sedan planerna på att tillreda maten på Lagaholmsskolan lagts ner till förmån för en utbyggnad av Lingårdens kök.

Från 2021 ska de som har hemtjänst inte få varm mat levererad hem dagligen. I stället ska de ett par gånger i veckan få kylda portioner som får värmas upp när brukaren vill äta.

LÄS MER: Äldre ska få hem nerkyld mat för värmning

Detta beslutade socialnämnden och kommunstyrelsen i slutet av förra året. Men förändringen har sedan dess stött på patrull.

Matproduktion ska ske i Lingårdens kök

Anledningen är att kommunen gett upp den ursprungliga idén att tillaga, kyla och förpacka matportionerna i Lagaholmsskolans kök.

I stället valde kommunen att lägga matproduktionen i Lingårdens kök.

– Lingården lagar redan äldremat. Lagaholmsskolan lagar mat till skolelever och förskolebarn. Matsedelsmässigt var det bättre att vara på Lingården, säger måltidschef Leena Lindeberg och fortsätter:

– Dessutom, om man skulle flytta de 100 portioner varm mat som lagas på Lingården till Lagaholmsskolan hade det blivit väldigt lite verksamhet kvar på Lingårdens kök.

Storköket på Lingården måste byggas om

Men Laholmshem, som gjort en förstudie kring Lingårdens kök, pekar på flera problem. Den nya packmaskinen får inte plats och en idé om att använda ett avfallsrum som kylrum skulle kräva stora ombyggnader. Befintlig kylutrustning är inte heller tillräcklig.

I förstudien konstateras att Lingårdens kök behöver byggas om på flera punkter för att klara omställningen.

Kostnaden beräknas kunna klättra upp till tre miljoner kronor, en avsevärd skillnad mot den ursprungliga beräkningen på 750 000 kronor.

Även hyreskostnaden sticker iväg och kan landa på en ökning uppemot 200 000 kronor per år.

Kommunrådet: ”Vi får tugga i oss kostnaden”

– Vi har inte diskuterat det här närmare ännu. Men min bedömning är att vi får tugga i oss den här kostnaden. Det finns flera fördelar med det här, det handlar bland annat om arbetsmiljön för dem som kör ut mat, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

I förstudien skriver Laholmshem att leveranstiden för en del ”kritiska komponenter” är tolv veckor.

– Det är nog inte längre möjligt att hålla tidsplanen. Men det är inte hela världen om det dröjer en bit in på nästa år, maten har fungerat i alla år innan, säger Erling Cronqvist.

Laholmshem har redan påbörjat ombyggnaderna på Lingården. Köket är utrymt och personalen har fått flytta till Lagaholmsskolan för att arbeta där i stället.

LÄS MER: Kyld mat övervägs även på äldreboendena

LÄS MER: Maten ska köras ut kall till de äldre

LÄS MER: Mest positivt när seniorföreningar fick testa värmd mat

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!