Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir en gång- och cykelväg mellan Lilla Tjärby och Tjärby. Trots intensiv debatt går Laholms kommun med på att betala totalt 6,5 miljoner kronor för att få 1,5 kilometer ny cykelväg.  Bild: Kristin Lidell
Det blir en gång- och cykelväg mellan Lilla Tjärby och Tjärby. Trots intensiv debatt går Laholms kommun med på att betala totalt 6,5 miljoner kronor för att få 1,5 kilometer ny cykelväg. Bild: Kristin Lidell

Dyr cykelväg klubbad efter maratondebatt

Laholms kommun går med på att lätta ytterligare på börsen för att bygga den omdebatterade cykelvägen mellan Lilla Tjärby och Tjärby. Men det var på vippen att politikerna valt en annan riktning.

I väl över en timme debatterade och voterade Laholms kommunfullmäktige kring den 1 500 meter långa cykelvägen.

LÄS MER: Sveriges snart dyraste cykelvägsstump i het debatt

LÄS MER: 13 miljoner för cykelväg är normalt enligt Trafikverket

Den höga prislappen har orsakat debatt tidigare. Men nu, när Trafikverket hade begärt att få ytterligare 320 000 kronor på grund av olika fördyringar, gick diskussionens vågor ännu högre. Den totala kostnaden beräknas nu till 13 miljoner kronor, varav Laholm ska lägga in hälften.

Oppositionens Bertil Johansson (LP) krävde återremiss för att omförhandla avtalet med Trafikverket.

– Trafikverket verkar inte haft kontroll. Man har bara kört på och ville ha mer pengar. Vad säger att det här inte kommer att bli ännu dyrare? sade han.

”Bryr sig inte om oskyddade trafikanter”

En majoritet i kommunstyrelsen ville att kommunen skulle svälja förtreten och betala fördyringen. Kommunrådet Erling Cronqvist ansåg detta nödvändigt eftersom kommunen redan lagt ut två miljoner i projektet.

Bo Tengqvist (S) talade sig varm för cykelvägen och attackerade dem som ville dra i handbromsen.

– ”För dyrt” säger man när man vill dölja att man inte vill ha GC-väg och inte bryr sig om de oskyddade trafikanterna, sade han.

Uttalandet fick kritik från flera håll. Karl-Fredrik Klinker (MED) menade att Trafikverkets stora kostnader berodde främst på externa konsulter och ansåg att andra cykelvägar är mer angelägna.

– Vi bör bygga Hasslöv–Östra Karup och Sandvad, där två personer redan har förolyckats. Vi vill skydda fler genom att bygga på mer effektiva ställen.

För att få en återremiss hade det krävts 14 röster. Förslaget nådde dock bara 13, via röster från MED, SD, LP och TP.

MED:s Martin Lönnstam föreslog att skrota cykelvägen helt och hållet. Även detta förslag gick till votering. Lönnstam fick ihop 8 röster.

Men eftersom en klar majoritet ville lätta på börsen går nu cykelvägen mot ett förverkligande. Trafikverket hoppas kunna påbörja bygget i maj.

LÄS MER: Laholm får betala fem miljoner för cykelväg

LÄS MER: Dyr cykelbana blir ännu dyrare

LÄS MER: Arkeologer ska gräva efter gravar vid dyr cykelväg

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här