Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cornelia Larzenius. Bild: Laholms kommun, Carina Nilsson
Cornelia Larzenius. Bild: Laholms kommun, Carina Nilsson

Dubbelt så många personer med bistånd har fått jobb

Individuella handlingsplaner och snabbare hantering av personer med ekonomiskt bistånd har fått god effekt. Det resulterar i att dubbelt så många har fått nytt arbete i år jämfört med 2019.

Antalet personer med ekonomiskt bistånd som fick arbete 2019 var 17 stycken. Trots coronapandemin är samma siffra i år 34 personer, mer än dubbelt så hög.

– Vi har börjat en gemensam process mellan kultur- och utvecklingsnämnden (kun) och socialnämnden (son) där vi helt enkelt har ett djupare samarbete mellan parterna. Där kan vi se att alla som uppbär ekonomiskt bistånd ska komma till oss så att vi kan hjälpa dem så fort som möjligt, säger Cornelia Larzenius, enhetschef på Jobb Laholm.

Får hjälp snabbt

Coronapandemin har bidragit till en ökad arbetslöshet. Den har också gjort det svårare att hålla fysiska möten men trots det har arbetet varit lyckat. Att snabbt få in personer i processen har visat sig framgångsrikt. Det nära samarbete innebär också att ingen behöver falla mellan stolarna.

– När en person kommer till oss tar vi fram individuella handlingsplaner för alla och ser vad folk har med sig och inte. Vilket behov av hjälp finns? En del har kanske inte varit på en arbetsplats på flera år och då behöver man jobba med det, säger Cornelia Larzenius.

Beror den här ökningen bara på att personer får snabbare hjälp?

– Innan var det kanske inte alla som kom till oss. Vi har ett gott samarbete med kommunen och näringslivet och hittar möjligheter att få ut personer i praktik. Vi ser en fördel att ha vuxenutbildningen, sfi och jobbcentrum nära. Vägen till ett arbete kan kortas eftersom vi är på samma plats.

– Vi kanske hittar personer som har vårdutbildning i grunden och där vi kan koppla på vuxenutbildningen så att man kan anställas inom vård och skola, säger Cornelia Larzenius.

Kan ni öka siffran ännu mer?

– Vi hoppas ju det. Vi vill ständigt se om vi kan hitta ännu fler faktorer och samarbeta mer med ekonomiskt bistånd. Vi är inte nöjda nu.

Många i arbete trots pandemi

Att få till ännu fler praktikplatser är ett arbete som ständigt pågår.

– Det gäller inte bara arbetsmarknadsenheten, det gäller även gymnasiet och till viss del grundskolan. Kan vi få ut personer på många fler ställen är det också en bidragande faktor.

– Det är kul att vi fått ut så många personer trots en hög arbetslöshet. Vi har mycket kvar att göra, men alla personer som får arbete är en vinst för kommunen, säger Cornelia Larzenius. Antalet personer i Laholm med ekonomiskt bistånd som fick arbete 2019 var 17 stycken. Trots coronapandemin är samma siffra i år 34 personer, mer än dubbelt så hög.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!