Dråpmisstänkt kräver skadestånd

Den man som misstänktes för dråp sedan en 63-åring hittats livlös på en gata i Genevad i januari kräver ersättning av staten. Mannen var oskyldig och tog väldigt illa vid sig av anklagelserna, uppger hans advokat.

ANNONS
|

Den 59-årige mannen greps av polisen den 31 januari. Han misstänktes både för dråp och för obehörigt avvikande från olycksplats. Orsaken var att hans bil varit synlig på den väg där 63-åringen hittades. I ett första skede misstänkte polisen att han blivit påkörd. 63-åringen fördes med ambulans till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

Vittnen uppgav att 59- åringen befunnit sig vid olycksplatsen och avvikit. Han greps av polisen samma dag, anhölls och förhördes. Efter två dagar släpptes han på fri fot, men misstankarna kvarstod.

Det visade sig ganska snabbt att de rådde stora oklarheter kring vad som egentligen hänt. Bilföraren nekade till brott och ingen hade sett själva olyckan.

ANNONS

Kroppen obducerades och i slutet av maj kunde misstankarna mot 59-åringen avskrivas. 63-åringen hade dött av en hjärtattack.

I ett brev till Justitiekanslern begär mannens advokat Björn Engdahl en skälig ersättning för det lidandet som frihetsberövandet och misstankarna orsakat. Engdahl påpekar att händelsen var väldigt uppmärksammad i media och att mannen tog illa vid sig av all publicitet. Därför anser advokaten att 59-åringen har rätt till en förhöjd ersättning.

Någon exakt summa begärs inte.

– Vi får se vad som föreslås och se om vi är nöjda med det, säger Björn Engdahl.

Enligt Justitiekanslerns praxis utgår ersättning för lidande vid korta frihetsberövande på runt 3 000 kronor för två dagar. Men högre ersättning kan utgå om det till exempel har orsakat stor publicitet som inneburit att den misstänkte kunnat identifieras av en vidare krets eller om misstankarna har gällt ett särskilt allvarligt brott.

ANNONS