Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kraftverksombudet Walter Johansson tycker att samrådstiden var tillräckligt lång och att alla uppgifter som Kammarkollegiet efterfrågat fanns med i ansökan. Gränshuskvarn ligger vid Smedjeån i Tormarp utanför Ränneslöv. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Domstol nobbar ansökan från kraftverk

Samrådet var för ytligt. Mark- och miljödomstolen kastar ansökan från Gränshuskvarn i Tormarp i papperskorgen. Men kvarnägarna överklagar.

Sök tillstånd eller stäng ner. Det valet stod det lilla kraftverket i Smedjeån inför förra hösten. Motvilligt började processen att skaffa tillstånd för verksamheten som funnits på platsen sedan åtminstone år 1830. 

Samrådet pågick i åtta veckor. Ett par dagar före deadline lämnades en ansökan in. 
Protesterna blev starka. Både Kammarkollegiet och Älvräddarna tyckte att processen gått för fort och att deras invändningar inte hade beaktats.

Läs mer: Kammarkollegiet vill stoppa gammal kvarn

När nu domen har fallit nästan ett år senare håller Mark- och miljödomstolen i Vänersborg med.

Samrådet drogs i gång ”i ett alltför sent stadium för att fylla sin funktion”. Att komplettera i efterhand duger inte. Ansökan om laglighetsförklaring och tillstånd till fortsatt drift avvisas.

– Jag tycker att det är rätt märkligt att åtta veckor är för kort tid. När vi ska ha in någonting till myndigheterna tycker de att tre veckor är fullt tillräckligt, säger Walter Johansson, ombud för kraftverksägarna.

Länsstyrelsen, som krävt att ansökan skulle göras, har ännu inte tagit ställning till vilken konsekvenser det får att ansökan nobbas. Walter Johansson för sin del är lugn.

Läs mer: Tillstånd för småkvarnar kan kosta en miljon

I fredags skickade han in ett överklagande till högre instans.

– Det brukar ta ett halvår innan vi vet någonting. Det drabbar inte kvarnägarna. De kan köra vidare precis som vanligt. I och med att vi lämnade in ansökan i tid blir det inte körförbud, säger Walter Johansson.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här