Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbudskylten med texten
Förbudskylten med texten "Privat område" måste tas bort. Skylten har satts upp intill Kristianstadsvägen vid en liten väg som leder ner till Lagan strax utanför Laholm.

Domstol fastslår: skylt om privat område måste bort

Skylten ”Privat område” vid en nedfart till Lagan i Laholm måste tas bort. Grannen har inte rätt att hindra allmänheten från att röra sig i området, fastslår domstolen.

Skyltbråket började hösten 2017.

Lars Bengtsson, som äger en bostadsfastighet strax intill nedfartsvägen från Kristianstadsvägen, hade då satt upp en vägskylt med budskapet infart förbjuden och tilläggstavlan ”Privat område”.

– Ravinen och det där nere är mitt. Det är privat område. Punkt slut, sade Lars Bengtsson till HP.

Har överklagat flera gånger

Miljökontoret höll inte med. Tilläggstavlan skulle tas bort.

Efter flera överklaganden har skyltfrågan därefter tröskats via miljö- och byggnadsnämnden i Laholm och Länsstyrelsen i Halland hela vägen till Förvaltningsrätten i Göteborg.

Domstolen håller med länsstyrelsen och kommunen.

Allemansrätten gäller

Enligt förvaltningsrätten ger skylten, som står på kommunens mark, intryck av att allmänheten saknar tillträde till området. Men vägen leder till Lagan, ett attraktivt område för friluftslivet. Allmänheten har rätt att vistas där fritt med stöd av allemansrätten. Stigen utmed åkanten korsar privatägd mark men ligger inte inom bostadens hemfridszon.

Lars Bengtsson tröttnade på att bilister, cyklister och hundägare använder den lilla skogsvägen och, uppger han, skräpar ner på tomten nedanför hans hus. ”Jag tänker överklaga så långt det går”, har han sagt till HP. Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Lars Bengtsson tröttnade på att bilister, cyklister och hundägare använder den lilla skogsvägen och, uppger han, skräpar ner på tomten nedanför hans hus. ”Jag tänker överklaga så långt det går”, har han sagt till HP. Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Lars Bengtssons argument att folk skräpar ner på området är inte skäl till att undanta skylten från kravet på tillstånd, skriver rätten i domen.

Skylten måste plockas ner senast tre veckor efter att beslutet börjar gälla. Domen kan överklagas till kammarrätten, men där krävs prövningstillstånd.

LÄS MER: Inte tillåtet att skylta för privat område

LÄS MER: Lars får klippa sitt gräs

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här