Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färdigkört. Strandmiljö Laholm fick rätt mot Laholms kommun. Stranden får inte användas som parkering, fastslår mark- och miljödomstolen. Bild: Henrik Williamsson/arkiv

Domstol förbjuder bilstranden

Bilstranden är en risk för miljön och människors hälsa. Mark- och miljödomstolen förbjuder Laholms kommun att låta bilar parkera på stranden i Skummeslövsstrand och Mellbystrand.

Föreningen Strandmiljö Laholm, som vill få bort bilarna från stranden, fick rätt mot länsstyrelsen och kommunen. Domen, som SVT Nyheter var först att berätta om, föll i mark- och miljödomstolen på tisdagen.

– Det är en stor seger för vår lilla förening, säger Sten Wandel, talesperson på Strandmiljö Laholm.

Lika glada var inte politikerna på Laholms kommun.

– Jag tycker att det är helt fel och absolut inte det vi hade förväntat oss. Vi kommer definitivt att överklaga, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

Mark- och miljödomstolen gör en helt annan bedömning av bilstranden än kommunen och länsstyrelsen. Domstolen anser att den ska klassas som miljöfarlig verksamhet, med kommunen som ansvarig verksamhetsutövare.

Strandtrafiken är enligt domstolens bedömning förhållandevis omfattande och pågår året runt, men intensifieras under sommarmånaderna. Den riskerar att skada riksintresset för naturvård och friluftslivet påtagligt.

Utifrån strandföreningens klagomål drar domstolen slutsatsen att störningarna är stora också för människa och miljö. 

”Sandstränder som saknar alla skydd mot sådana föroreningar som är typiska för parkeringar, olja, partiklar från däckslitage med mera, måste typiskt sett anses vara mycket olämpliga för parkering” heter det i domen.

Slutsatsen är att parkeringsfrågan måste lösas på annat sätt.

Det är ingen överdrift att påstå att domen slog ned som en, bildlig, bomb i Stadshuset.

– Vi har kört på stranden i nästan 100 år, och så kommer det här, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Han anser att förbudet är en större risk mot hälsa och miljö.

– Sommarmånaderna när det är sol och bad blir det kaos i kustområdet. Varken utryckningsfordon eller annat kan komma fram om man ska parkera längs vägar och gator, säger Ove Bengtsson.

Elisabet Babic tycker att bilstranden är synonym med Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

– Det är en del av vår historia. Jag hade inte alls förväntat mig detta. Jag kan inte se vad problemet är om du parkerar bilen hundra meter längre in eller kör ner på stranden, säger kommunrådet.

Laholms kommunchef och kommunjurist ägnade eftermiddagen åt att läsa igenom domen. Kommunen överväger redan nu att ta in experthjälp utifrån för att få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

– Det här beslutet börjar inte gälla den här sommaren. Nu ska vi överklaga och sedan ska det utredas. Det kommer att ta lång tid, säger kommunchefen Peter Andreasson.

Strandmiljö Laholm är beredda på att gå en ny rond mot bilarna. Sten Wandel tror på seger även i högre instans.

– Det viktigaste skälet är att samma lagar ska gälla i hela landet. Har man terrängkörningslagen, som förbjuder körning i terräng, ska den gälla även på stranden. Sedan är det säkerheten, det rent estetiska och så miljöskälet som vi har prövat här, säger Sten Wandel.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!