Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/17

Dna används som vapen mot stölder

Värden för miljoner stjäls från landsbygden. Ligor vet vad de behöver och snor friskt. Nu går försäkringsbolag ut och hjälper till att märka upp maskiner för att förebygga stölder.

I 16 år har Henrik Hellberg jobbat hos Jörgen Harrysson på Kattarps Skogsentreprenad AB. Henrik kör en skördare och gör avverkningar i skogen. Ofta är han på plats tidigt ute i skogen för att börja dagens arbete.

– Jag vet inte hur många gånger det är nu som jag mötts av att saker är stulna från maskinen. Men man märker att de som verkligen vill ha och använda grejerna skruvar loss dem fint. De hänger till och med upp hydraulslangar snyggt för att det inte ska rinna ut någon olja, säger Henrik Hellberg.

Det är allt möjligt som stjäls, allt från diesel och verktyg till mer dyrbar tekniskt utrustning som styrdator och GPS:er. Företaget har även drabbats av att någon stulit skördaraggregatet på skogsmaskinen, det som greppar och kapar träden. Ett sådant väger ett drygt ton och kostar därefter.

– Då fanns det spår efter att det dragits ut ur skogen med vinsch. Vi har som rutin att köra in maskinen en bit i skogen för att gömma undan den för att undvika stölder, men då hjälpte det tydligen inte, säger Henrik Hellberg.

Stölder kostar pengar
Stölderna orsakar produktionsstopp och merarbeten. Under långhelgen som påsken tog de hem alla maskiner och vågade inte lämna dem ute. Något som kostar mer i transporter och är en jobbigare hantering för företaget.

– Ett skördaraggregat sitter vi inte på ett extra i reserv, det är ofta lång leveranstid så man får hyra ett under tiden om det försvinner. Det är klart att det kostar att stå still men i slutändan är det alla som får vara med och betala för det i premier. Det är en ledsam och lite ruggig utveckling, säger Jörgen Harrysson.

De många stölderna hos lant– och skogsbrukare har gjort att försäkringsbolag nu agerar och arbetar praktiskt för att förhindra stölder.

Per Rådström och Mikael Holmgren arbetar som skadeförebyggare på Länsförsäkringar Halland och har i ett års tid åkt runt på möten i länet för att berätta hur man skyddar sina maskiner från tjuvar. Träffarna har varit hos LRF:s avdelningar men de tar också steget ut och hjälper handfast till för att stöldsäkra hos deras kunder.

– Vi förespråkar att man ska dna-märka sina stöldbegärliga saker. Södra Halland och Skåne har varit särskilt drabbat och det stjäls för många miljoner per år, säger Mikael Holmgren.
Dna-märkningen syns när det lyses med en UV-lampa mot den. Den unika koden ska registreras och ett labbtest visar vem sakerna tillhör.

– Vi rengör ytan och sprejar på det, ämnet etsar sig fast och klarar ett par ordentliga tvättar men sedan är det bäst att bättra på det, säger Mikael Holmgren.

– Vi gör ett test på skördaraggregatet hos Kattarps Skogsentreprenad, det är utsatta ytor och vi ska kolla av om ett halvår för att se hur bra det sitter, säger Per Rådström.

Ger maskinerna en lätt dusch av sprejen
När sakerna fått en dusch loggar användaren in på en sajt och registrerar vad för saker som märkts.

– Att vi sprejar förhindrar inga stölder, men det gör det lättare att härleda godset. Dessutom är det avskräckande, tjuvarna har egna UV-lampor som de kollar med och klistermärken visar också att godset är märkt, säger Mikael Holmgren.

För att fler ska hoppa på och tänka stöldförebyggande så tar Länsförsäkringar halva självrisken om de märkta sakerna ändå blir stulna.

– Det här höjer inte stöldrisken, snarare tvärtom, så det är klokt att göra. För 20 år sedan kunde vi ofta härleda stölder själva, till lokala förmågor som bara var ute efter stereon. Det är något helt annat nu, säger Jörgen Harrysson.