Lena Lidfors Sveriges Lntbruksuniversitet.
Lena Lidfors Sveriges Lntbruksuniversitet. Bild: Privat

Djurens närvaro gör oss trygga

Närheten till djur gör att kärlekshormoner frigörs och vi känner oss lugna. Det är en av expertens teorier kring varför vi dras till djur.

ANNONS
LocationLaholm||

För många människor har djuren en stor betydelse. Extra stor har den fått i coronatider då många tvingats till isolering med djur som enda sällskap. Men varför dras vi till djur? Och varför handlar några av Hallandspostens mest klickade artiklar 2020 om djur?

Lena Lidfors är professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och arbetar med antrozoologi, läran om relationen mellan människor och djur.

– Rent vetenskapligt finns det olika teorier om varför människor söker sig till djur och mår bra av djur. En biofili-teori som lyftes på 80-talet av en forskare som hette Wilson handlar om att vi kommer från naturen och känner ett nära släktskap med djuren. Det är därför vi mår bra när vi är i naturen och nära djuren, säger Lena Lidfors.

ANNONS

Kontakt med djur lugnar

– En annan teori är att fysisk kontakt och umgänge med djur gör oss lugnare. Vi känner oss inte lika ensamma och får social kontakt med en annan levande varelse. Det kan vara att klappa djuren och få en fysisk kontakt som man inte får med andra människor nuförtiden, fortsätter hon.

Djurens närhet göra att oxytocin, även kallat kärlekshormoner, frigörs och får oss människor att känna sig lugnare.

Tror du att många läser de här texterna för att man har en koppling till djur?

– Om man är intresserad av djur så söker man sig nog till artiklar som handlar om djur. Det är populärt att katten och hundar har sina egna bloggar och instagramkonton med otroligt många följare. Många ungdomar följer dem och det kan handla om att ungdomarna har svårt med kompiskontakter.

Gosiga eller läskiga spelar ingen roll

I artiklarna förekommer såväl spindlar som fluffiga katter. Lena Lidfors tror att många läser om de djur som intresserar en, oavsett om det är gosiga eller läskiga djur.

– När jag läste biologi hade jag klasskamrater som var intresserade av ormar och reptiler. Är man mer intresserad av katter så läser man om dem och många är intresserade av vilda djur för de oroar sig för vad vår miljö gör med de vilda djuren.

ANNONS

Vad sätter djuren igång hos oss?

– Det kan handla om en känsla av omhändertagande. Djuren är beroende av oss som ger dem mat, omvårdnad och sjukvård. Det kan handla om en känsla av att vara behövd, att någon är beroende av mig. Det är samma sak som med barn.

LÄS MER:Så gick det för djuren HP rapporterat om

LÄS MER:Deras katt har släpat hem hundratals fästingar

LÄS MER:Glassburken – mördarsniglarnas skräck

LÄS MER:Spektakulär spindel etablerad i södra Halland

ANNONS