Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Distansundervisningen har hittills gått ”över förväntan”, menar Veingeskolans rektor Tarja Kemppainen. Nu förlängs hemarbetet för Laholms högstadieelever med en vecka. Bild: Kenny Hjälte
Distansundervisningen har hittills gått ”över förväntan”, menar Veingeskolans rektor Tarja Kemppainen. Nu förlängs hemarbetet för Laholms högstadieelever med en vecka. Bild: Kenny Hjälte

Distansstudier för högstadieelever förlängs

Två veckor blir till tre när Laholms kommun väljer att förlänga distansstudierna för högstadieelever. Detta för att ge mer tid åt planering.

Från och med den 25 januari övergår de flesta högstadieskolorna Halland till en blandad undervisningsform, men detta gäller inte för eleverna i Laholm.

I fredags förra veckan beslutades det att Laholmsskolorna fortsätter med distansstudier i ytterligare en vecka, för att ge mer tid åt planering.

– Vi måste skapa ännu en undervisningsorganisation ute på skolorna, vilket sannolikt kommer att kräva en del schemaomläggningar och nya arbetsformer för lärarna. För detta behöver vi ha en till vecka för att förbereda så att det kan fungera så bra som möjligt för eleverna när de väl kommer tillbaka, berättar Richard Mortenlind, utbildningschef på Laholms kommun.

Från och med den 25 januari finns det ingen förnyad rekommendation från smittskyddsläkaren som hänvisar till att det ska vara distansundervisning fullt ut.

– Däremot finns det en annan kommunicerad rekommendation från smittskyddsläkaren som bygger på att vi inte bör återgå till närundervisning fullt ut. Detta för att minska smittspridningsrisken med tanke på de höga smittotal vi har i Halland, där det är tydligt att vi i Laholm ligger väldigt högt, säger Richard Mortenlind.

För att motverka trängsel kommer eleverna blanda närundervisning med fjärr- och distansundervisning, på så sätt ska den sociala distanseringen upprätthållas.

– Det vi har sagt är att vi kommer att jobba i den här blandade undervisningsformen fram tills den femte mars. Under den tiden kommer vi att följa smittoutvecklingen i både länet och lokalt i Laholm. Därefter fattar vi nya beslut, antingen rullar vi vidare i det här formatet eller så gör vi på ett annat sätt.

Richard Mortenlind berättar att responsen hittills, från både lärare och elever, har varit att distansundervisningen har fungerat väl.

”Över förväntan”

Tarja Kemppainen som är rektor för årskurs 7-9 på Veingeskolan summerar den första distansveckan med att det har gått ”över förväntan”.

– Det finns småsaker som har med tekniken att göra vilket kan vara lite sådär, men det är inget stort, tillägger hon.

För elevernas del skickades det, från Laholms kommun, ut en enkät där de har fått tycka till om deras första vecka på distans.

– Utifrån det resultatet så verkar det ha fungerat bra. Sen finns det kommentarer att för vissa har det känts fantastiskt bra och för andra mindre bra, då man behöver just det här fysiska stödet, berättar Tarja Kemppainen.

Exakt hur den blandade undervisningen ska ske i praktiken är i nuläget oklart.

– Vi började diskutera det igår med hur vi ska tänka och kommer att fortsätta ha den diskussionen. Det kommer vara samma för alla högstadieskolorna i Laholms kommun men det kan se ut på lite olika sätt beroende på förutsättningarna, berättar Tarja Kemppainen.

Hur ser du på att distansstudierna förlängs?

– Jag som rektor tänker att det är viktigt, det är eleverna som är i fokus, men för smittspridningen är det bra om detta kan bromsa den. Men jag tänker att om man var orolig för att folk har träffats under jul och nyår och att det skulle spä på smittspridningen så är vi förhoppningsvis över den puckeln nu.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här