Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stig Hedstrom

Diskrimineringsombudsman: Elev blev missgynnad

I veckan kommer Diskrimineringsombudsmannen (DO) att lämna in en stämningsansökan mot Laholms kommun till tingsrätten. Det för att en elev inte har kunnat delta i skolundervisningen på lika villkor enligt myndigheten.

ANNONS
LocationLaholm||

Enligt ett pressmeddelande som myndigheten har skickat ut så drog Laholms kommun in en resursperson för en elev med funktionsnedsättning under läsåret 2017/2018. DO menar att det inte har gjorts en utredning inför beslutet, vilket är en brist. Eleven hade gått på samma skola i kommunen sedan 2011 och hon hade flera stödinsatser, bland annat specialpedagogiska insatser i större omfattning.

Resursperson blev indragen

Elevens resursperson ska ha bistått med trygghet, struktur och undervisningsstöd under skoldagarna. Genom att kommunen uppges ha dragit in denna så ska eleven inte längre kunnat ta del av undervisningen som andra elever och inte haft en trygg och strukturerad skolmiljö.

ANNONS

Myndigheten menar att Laholms kommun har diskriminerat eleven och DO ska skicka in en stämning till Halmstads tingsrätt. Där vill de att rätten ska utdöma 90 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.

Inte lämnat in stämningsansökan än

När det blir aktuellt att lämna in stämningsansökan blir gissningsvis i slutet av veckan, enligt uppgifter från DO, då den inte är färdigställd ännu.

– Vi kommer att lämna in den så fort den blir färdig. Det är inget som vi sitter och håller på, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Diskrimineringsombudsmannen menar att det inte har funnits något som visat att elevens behov hade förändrats som kunde styrka att det var rimligt att dra ner på stödet.

LÄS MER:DO sågar Laholms rutiner mot trakasserier

ANNONS