Arkivbild.
Arkivbild.

Dieseltjuvar påkomna halvvägs – nu frias pojkarna

Två 16-åriga pojkar frias från dieselstöld från en grävmaskin. De skrämdes på flykten innan slangningen hann börja på riktigt.

ANNONS
LocationMellbystrand||

Pojkarna har erkänt att de var på plats på Hökafältet 5 juni i somras för att stjäla diesel från en grävmaskin.

De åtalades för försök till stöld, men nekade till brott.

Återvände till brottsplatsen

16-åringarna berättade för rätten att de hade med verktyg och dunkar när det gick fram till maskinen. De skruvade av tanklocket, tog bort filtret och satte en slang i tanken. Men då kom en bil körande nere från Lagan och de sprang i väg.

Ett vittne ringde polisen och spärrade vägen för A-traktorn som pojkarna kommit med till brottsplatsen. Pojkarna flydde ut i terrängen, men gav upp när polisen ropade att de skulle söka med hund.

ANNONS

Under rättegången ansåg pojkarnas försvarare att de skulle gå fria eftersom de ”frivilligt tillbakaträtt” från stöldförsöket. Och nu håller domstolen med.

Fick dåligt samvete

Halmstads tingsrätt anser att pojkarna framstår som trovärdiga och att det de berättat är sant. Rätten skriver i domen att pojkarna fick dåligt samvete och avbröt sin plan.

Det är inte klarlagt att det fanns diesel i grävmaskinens tank, att slangen nått ned till dieseln och att slangen var placerad i en av de medhavda dunkarna.

Då är det inte bevisat att försöket gått så långt att det är brottsligt, fastslår rätten och ogillar åtalet.

LÄS MER: Två åtalas för dieselstöld från grävare

LÄS MER:Dieselstöld vid kusten på väg mot sin lösning

LÄS MER:Pojkar gripna för stöld av diesel i Mellbystrand

ANNONS