Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Plastindustrianläggningen överskred bullergränsen med fyra decibel. Det har nu gett en företagsbot på 25 000 kronor. 

Diab får böta för nattligt buller

En februarinatt för två år sedan bullrade det fyra decibel för mycket från Diab i Laholm. Nu har plastfabriken fått en företagsbot på 25  000 kronor.

Bullernivån från plastindustrianläggningen på Sofiero i Laholm är hårt reglerad. Nattetid, mellan klockan 22 och 07, får gränsvärdet 40 decibel inte överskridas.

Men det gjorde det under natten 3–4 februari 2015. Vid i vart fall en mätpunkt registrerades 44 decibel.

Överträdelsen ledde till att miljökontoret i Laholms kommun anmälde företaget till åklagare för otillåten miljöverksamhet. Kommunens inspektör tonade dock ned händelsen och kallade det hela för ”ett rent rutinärende”. 

Verksamheten måste mäta buller årligen. Om nivån är för hög ska det anmälas. Ingen blev dock störd och Diab vidtog åtgärder omgående.

Men straff kommer företaget inte undan. Miljöåklagare Bo Lindgren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nu utfärdat en företagsbot på 25 000 kronor. Enligt åklagaren har företrädare för Diab av oaktsamhet inte följt villkoren i tillståndet för miljöfarlig verksamhet.

”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottslighet”, skriver Bo Lindgren som särskild grund i strafföreläggandet.

Diab är en av Laholms kommuns största privata arbetsgivare med cirka 250 fast anställda. Bolaget är ett nischföretag inom kompositmaterial och sandwichteknologi. De viktigaste användningsområdena är skrov och däck till större fritidsbåtar, vingar till vindkraftverk samt detaljer till tåg, bussar, flygplan och rymdraketer.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här