Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Konstgräs. Bara två anbud skickades in för att göra planen i Veinge och ett bud höll inte för de uppställda kraven. Bild: Stefan Bennhage/arkiv

Det blir gamla bildäck i planen

Det blev inget miljövänligt alternativ i konstgräsplanen som ska anläggas i Veinge. Kun beslutade att det ska vara gummigranulat.

I september förra året blev det klart att Veinge får nästa konstgräsplan och fem miljoner avsattes för satsningen.

Men Naturskyddsföreningen i södra Halland påpekade att mikropartiklar från gummigranulat är en miljöbov.

– Vi beslutade att ha SBR som fyllning, det är gamla bildäck men det är däck från Sverige och inte nytillverkade. Det finns flera olika varianter, säger Cecilia Roos (M) ordförande i kultur och utvecklingsnämnden (kun).

Något miljövänligt alternativ vann inte gillande i nämnden.
– Jag försökte. Jag tycker att vi i alla upphandlingar ska ha krav på att det är miljövänliga material oavsett vad det gäller men det gick inte igenom. Men jag fick igenom ett tillägg om att vi ska tänka igenom hur vi ska ta hand om konstgräsplanerna när de är uttjänta, säger Gudrun Pettersson (C) och fortsätter: 

– De har en livslängd på en åtta till tio år på sin höjd och vi måste ha en ekonomisk plan för hur vi gör när de i Glänninge och Veinge säger att planerna måste bytas ut, säger Gudrun Pettersson. 

I informationsinhämtningen kommunen gjort är bland annat en rekommendationsbeskrivning från Svenska fotbollsförbundet om konstgräsplaner. 

– Det här underlaget är det enda som går att spela på när det fryser, enligt fotbollsförbundet. Ska man kunna spela hela vintrarna är det här det enda materialet som går att använda, säger Cecilia Roos.

Men om det följer med plastpartiklar med dagvatten ut i havet till är det väl fortfarande inte bra?

– Det finns silar som stoppar granulaten och det är viktigt hur man lägger avrinningsrören. På Glänninge har vi lagt silar som stoppar så att det inte rinner ner, säger Cecilia Roos.

– Informationen vi fått till oss är från fotbollsbranschen. Ställer vi inga krav har branschen ingen anledning att utveckla alternativ, säger Gudrun Pettersson.

Upphandlingen kan startas om ganska snart med den nya informationen som läggs till det tidigare underlaget, när den är klar vet man när planen kan vara färdig.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här