Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I samband med att filmen om Börje Jakobsson spelades in drejade han också sin sista kruka, en beige med blå ränder. Krukan fick hans dotter så småningom i present.  Bild: Evelina Gunnarsson
I samband med att filmen om Börje Jakobsson spelades in drejade han också sin sista kruka, en beige med blå ränder. Krukan fick hans dotter så småningom i present. Bild: Evelina Gunnarsson

”Det blev ett fint avslut på min keramikkarriär”

Det är många år sedan 88-årige keramikern Börje Jakobsson gick i pension. Det hindrade inte kommunen från att dela ut årets kulturpris till honom.

Det är många år sedan Börje Jakobsson slutade dreja. Trots det blev han för några veckor sedan överraskad av kultur- och utbildningsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C) och en filmare som kom för att dela ut Årets kulturpris.

– Jag är verkligen glad och stolt över att få kulturpriset. Det var oväntat, i och med att jag fick keramikpriset tidigare i år, säger Börje Jacobsson.

I trädgården ligger en hög med krukor som aldrig blivit färdigställda. Högen har legat där i två år och Börje är övertygad om att han aldrig kommer att göra klart dem. Bild: Evelina Gunnarsson
I trädgården ligger en hög med krukor som aldrig blivit färdigställda. Högen har legat där i två år och Börje är övertygad om att han aldrig kommer att göra klart dem. Bild: Evelina Gunnarsson

Börje Jakobsson tror att priset handlar om filmen som hans granne Thomas Möller gjort om honom. Filmen visades på Svenska Filmdagarna i Laholm och berättade om Börje Jakobssons liv. Dessutom ställdes hans keramik ut på Keramikmuseet i våras.

Hur var det att se en film om sig själv?

– Helt otroligt. Det blev ett fint avslut på min keramikkarriär, först utställningen på karemikmuseet och sen filmen och sen filmen och som grädde på moset kulturpriset. Det är fantastiskt, säger han och ler.

”Skulle egentligen sitta på ålderdomshem”

I motiveringen lyfter kommunen den betydelse som Börje hade för Laholmskeramikens utveckling under sena 1900-talet, dels hos Jani-keramik och sen som egenföretagare med hustrun Inger.

Ser du det här som avslutet på karriären?

– Ohja! Jag ska fylla 88 i mars, jag skulle egentligen sitta på ålderdomshem.

Börje och hans bror bestämde sig för att flytta till Halland när Börje var 14 år. Varför det blev just Halland minns han inte. Han fick ett jobb på Jani keramik och stannade i 18 år. Sedan startade han eget, Ahla keramik, som han drev i 30 år innan det var dags att gå i pension. Det senaste, och sista, han drejade var en kruka i samband med att Thomas Möllers film spelades in. Den fick dottern i present.

– Jag vill absolut inte dreja mer. Jag hjälpte min son i början, men inte längre.

Halvfärdiga krukor blev trädgårdsdekoration

I trädgården framför huset ligger en hög med halvfärdiga krukor som Börje Jakobsson aldrig blev färdig med. I stället fick de bli trädgårdsdekoration. Han tycker det är roligt att se hur de tunna skålar han gjorde för många år sedan nu säljs för stora pengar.

Börje Jakobsson har fått kommunens kulturpris. Bild: Evelina Gunnarsson
Börje Jakobsson har fått kommunens kulturpris. Bild: Evelina Gunnarsson

I minnet letar han också fram Skylt-Oskar, en keramikgubbe som under många år delades ut till butiken med det bäst julpyntade skyltfönstret. Han minns också att tallrikar som drejats till idrottsmän och kvinnor runt om i kommunen.

Prissumman på 25 000 kronor ska han spara.

– Man kan ju inte ut och resa eller något sådant. Jag ska nog spara dem och bjuda de närmsta på ett stort kalas när jag fyller 90 år.

LÄS MER: Konstnären aktuell med film om sig själv

LÄS MER: Filmdagarna växer och flyttar ut på fler platser

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!