Göteborgsbördige Jonathan Josefsson är konstnären som ska smycka nya Skottorpsskolan som ska stå klar i november 2021.
Göteborgsbördige Jonathan Josefsson är konstnären som ska smycka nya Skottorpsskolan som ska stå klar i november 2021. Bild: Foto: Privat/Horisont Arkitekter

Det bästa av tre världar på nya Skottorpsskolan

Med sin egen konst, tolkningar av elevernas teckningar och bilder av djur och natur från närområdet ska konstnären Jonathan Josefsson smycka nya Skottorpsskolan.

ANNONS
LocationSkottorp||

När nya Skottorpsskolan står klar i november 2021 ska den prydas av ett konstverk signerat konstnären Jonathan Josefsson från Göteborg. Verket ska bestå av 60 plattor i emaljplåt som är 60 gånger 90 centimeter stora.

– Grundinspirationen har jag tagit från kollage på skolor och elevers skolarbete. Går man i korridoren sitter det ofta uppe bilder som eleverna gjort på lektionen, säger Jonathan Josefsson.

Inspireras av naturen i närområdet

En tredjedel av bilderna är hans egna, mönster i olika färger och abstrakta bilder med mycket färg. Den andra tredjedelen är elevernas teckningar som konstnären tolkat och den sista tredjedelen inspireras av djur och natur i närområdet. Plattorna ska upp på skolans brandtrappor.

ANNONS

– I alla fall är mina bilder abstrakta, det tycker jag bli ett bra komplement till djur och natur, säger Jonathan Josefsson.

Hoppas på huvudfotingar

Barnens teckningar styr han till viss del över.

– Vid tidigare försök har det blivit mycket disneyprinsessor. Men jag vill inte styra för mycket för jag älskar fantasin och friheten som barn har. Jag hoppas på djur och natur och huvudfotingar.

Kommunen lägger 700 000 kronor på den nya konstinstallationen varav 535 000 går till konstnären. Resten av pengarna går till omkostnader, konsulter och skisskostnader för ytterligare en konstnär då två förslag togs in.

LÄS MER:Så ska Skottorpsskolan byggas om

LÄS MER:Mumindalens förskola rivs när nya Skottorpsskolan byggs

ANNONS