Den typiske sportfiskaren – en erfaren man med gråa hår

Ända in i det sista stod sportfiskarna som spön i backen utmed Lagan. De flesta av dem mogna män.
– Det är ett gubbdagis, säger laxfångaren Mikael Larsson.

ANNONS
LocationLaholm, Lagan||

Höstsolen lyser över de många sportfiskare som provar lyckan näst sista dagen på fiskesäsongen. Det glittrar i alla gråa hår på Gröningen.

– Jo, det är en hög medelålder på fiskarna. Och det är inte många kvinnor heller, konstaterar Mathias Hansson, kanslist på Laholms sportfiske.

När HP promenerar längs ån hittar vi ett lysande undantag. Danska Cecilie Hee-Frederiksen står där och svingar sitt spö. Hon är både ung och kvinna.

Fiske i Lagan 2020. Cecilie Hee-Frederiksen är en av få unga kvinnor som fiskar.
Fiske i Lagan 2020. Cecilie Hee-Frederiksen är en av få unga kvinnor som fiskar. Bild: Henrik Williamsson

– Det var min pojkvän som fick mig intresserad av fiske. Men jag är också biolog och tycker att friluftslivet är dejligt, säger hon.

Varför tror du att det är så få kvinnor och ungdomar som fiskar?

ANNONS

– Jag har fått frågan i Danmark också. Där har man fiskeskolor för ungdomar. Varför det blivit en manssport vet jag inte. Men jag tror ändå att det här med friluftsliv blir allt mer populärt. Jag tror att det kommer fler.

Laxfiske i Lagan blir bättre med erfarenhet

Ett stycke därifrån står – som vanligt – Mikael Larsson. När han får samma fråga som Cecilie Hee-Fredriksson, konstaterar han snabbt:

– Det är ett gubbdagis här. Ungdomarna i dag har så mycket annat att hålla på med. Mina döttrar äter fisken, men de vill inte fånga den.

Kan man göra något för att locka unga till Lagan?

– Det är nog svårt. Här är fritt fiske upp till 18 år, mer kan man knappast göra. Laxen är nog också den sämsta fisk man kan börja med. Mete är mycket lättare.

Mikael Larsson syftar på det tålamod som krävs för att landa lax. Cecilie Hee-Frederiksen har exempelvis aldrig fångat någon lax, trots att hon varit i Laholm flera gånger.

– Jag började fiska när jag var sex, sju år gammal och sedan har jag fortsatt i perioder. Nu är det min stora hobby, säger Mikael Larsson.

Här finns kanske en förklaring till den höga medelåldern. Envishet ger erfarenhet och den gör skillnad, Mikael Larsson har fångat tolv laxar bara i år.

ANNONS

– Men det handlar mycket om tur, säger han blygsamt.

Drygt 1 300 laxar drogs upp ur Lagan i år

Hur har då årets säsong varit? Lite så där lagom, enligt kanslisten Mathias Hansson.

– Jag tycker ändå att det varit rätt bra. Hittills har 1 342 fångster registrerats. 1 301 laxar och resten öringar, säger han.

Fiske i Lagan 2020. Mathias Hansson är kanslist på Laholms laxfiske och Kenth Holmberg är tillsyningsman.
Fiske i Lagan 2020. Mathias Hansson är kanslist på Laholms laxfiske och Kenth Holmberg är tillsyningsman. Bild: Henrik Williamsson

Sämst de senaste åren var 2016, när bara 452 fiskar drogs upp. Rekordåret var 2011 när över 3 500 fiskar landades.

– Då var det vid ett tillfälle 17 fiskare som hade fisk på kroken samtidigt här på Gröningen. Alla fick upp dem, säger tillsyningsman Kenth Holmberg.

Coronapandemin har påverkat hela samhället, även laxfisket i Laholm. Men inte på något avgörande sätt.

– Danskarna har kommit hit ändå. Däremot har det varit färre tyskar, säger Mathias Hansson.

LÄS MER:Laxadagen tvingas ställas in för första gången

LÄS MER:Relax fishing: Stiltje i arbetet med att marknadsföra fisket

ANNONS