Peter och Lisa Claesson stöter på motstånd mot deras planer på att riva Kirunakolonin för att bygga nya byggnader där. Men en firma dömde nyligen ut byggnaden som livsfarlig. Byggnadsvirket är så dåligt att det kan smulas sönder med bara händerna.
Peter och Lisa Claesson stöter på motstånd mot deras planer på att riva Kirunakolonin för att bygga nya byggnader där. Men en firma dömde nyligen ut byggnaden som livsfarlig. Byggnadsvirket är så dåligt att det kan smulas sönder med bara händerna. Bild: Jonatan Gernes/Arkiv, Hallands sanering AB

Den murkna Kirunakolonin anses som livsfarlig


– Det är bara så dumt. Byggnaden är ju skrot, säger Kirunakolonins ägare Peter Claesson om föreningen som tycker att de förfallna husen ska bevaras.

ANNONS
LocationMellbystrand||

HP berättade häromdagen att Svensk byggnadsvårdsförening vill rädda Kirunakolonin från rivning. ”Den behöver bara lite kärlek”, sade föreningens länsombud Arianna Benigno.

LÄS MER:Förening vill stoppa rivning av Kirunakolonin

Ägaren Peter Claesson blir smått upprörd över föreningen utspel.

– Det här kommer från någon som inte begriper, som inte har sett något utan sitter och tittar på någon bild på håll. Huset har stått oanvänt i 42 år, säger han.

Hallands sanerings AB besiktigade Kirunakolonin så sent som för några veckor sedan. Firman skriver i sitt utlåtande: ”Samtliga yttre skikt både invändigt och utvändigt är bortom räddning, men även stora delar av den bärande konstruktionen är i så dåligt skick att det i sin helhet skulle behöva rivas.”

ANNONS
Röta i taket invändigt i Kirunakolonin.
Röta i taket invändigt i Kirunakolonin. Bild: Hallands sanering AB

Bilder visar bland annat bjälkar som går att smula sönder med händerna, stora svampangrepp och syllar mättade med fukt. ”Konstruktionen är så dålig på sina ställen att man riskerar livet om detta skulle kollapsa”, skriver firman.

– Det är livsfarligt att vara därinne på grund av rasrisken, säger Peter Claesson.

Han och frun Lisa vill bygga lägenheter på tomten. Att försöka rädda den befintliga Kirunakolonin ser han som totalt uteslutet.

– Hade jag fått 15 miljoner i bidrag skulle jag kunna tänka mig att riva ner den och bygga något nytt i samma stil. Men jag kommer aldrig att renovera det. Jag lägger aldrig en krona på det. Det handlar om så mycket pengar, bara att ta bort byggnaderna kostar minst 800 000 kronor, säger Peter Claesson.

LÄS MER:Nytt motstånd mot rivning av Kirunakolonin

LÄS MER:Ägare förargas över krav att bevara Kirunakolonin

LÄS MER:Kirunakolonin ska rivas för att ge plats åt bostäder

LÄS MER:Krav på rivningsförbud för Kirunakolonin får nobben

ANNONS