Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christina Hartzell, vd för Sparbanken Boken drömmer om att skapa mötesplatser i Hishult. Drömmen hade varit ett café. Bild: Evelina Gunnarsson
Christina Hartzell, vd för Sparbanken Boken drömmer om att skapa mötesplatser i Hishult. Drömmen hade varit ett café. Bild: Evelina Gunnarsson

Den lilla banken vill skapa mötesplatser i Hishult

I digitala tider vill Sparbanken Bokens vd Christina Hartzell bevara mötet och stärka landsbygden. Nu drömmer hon om att starta ett café i Hishult.

I Hishult och Skånes Fagerhult har Sveriges femte minsta sparbank sina kontor. Sparbanken Boken har cirka 5500 privatkunder och 850 företagskunder på sina elva anställda. Vd:n Christina Hartzell hade jobbat på bank i 36 år när tjänsten som vd för Sparbanken Boken dök upp och hon fastnade direkt.

– När jag var här ute på intervjuer kändes det som att man vred tillbaka klockan till 1984. Här var det varmt, trevligt, lugnt och behagligt. Jag har aldrig jobbat på samma tjänst i mer än fem år men här kände jag att jag ville stanna, säger Christina Hartzell.

Behålla den nära profilen

När mötet med människor blivit exklusivt i övriga bankvärlden är Boken extra noga med att behålla sin lilla och nära profil.

– Det är vad kunderna upplever som viktigt, att få träffa någon. Eftersom alla storbanker går mot att ta bort kontor och personal, säger Christina Hartzell.

Sparbanken Bokens kontor i Hishult ska få en ny mötesplats. I entrén ska ett lite bibliotek skapas. Utrymmet ska även mindre föreningar kunna använda.
Sparbanken Boken i Hishult. Bild: Evelina Gunnarsson

Hur möter ni det digitala?

– Många va våra kunder i dag är digitala. Vi ser oss som viktiga för samhällsutvecklingen och har ordnat datakurs för de äldre och är ute med bankbussen. Hela samhället går mot det digitala, då måste vi hjälpa till med det.

Vad är dina drivkrafter?

– Att hålla landsbygden levande, där är sparbankerna ovärderliga. Speciellt nu kanske det är många som vill hitta ett ödehus att renovera och flytta till landet för att leva mer hållbart, säger Christina Hartzell.

Fler unga familjer flyttar in

Hon ser en stor inflyttning till Hishult och ett ökat intresse för husen som läggs ut till försäljning. Känslan är att fler unga familjer flyttar dit.

– Tidigare har det kommit några få på visningarna, men nu har antalet besökare på visningarna ökat. Så var det även innan pandemin. Men det är inte alla banker som finansierar ett hus här, då kan de komma till oss.

Samtidigt efterlyser hon bostadsrätter i Hishult för att få fler äldre att flytta ifrån sina hus så att barnfamiljer i sin tur kan ta över.

Skapar mötesplats

För att skapa mervärde funderar banken hela tiden på vad de kan göra för bygden. Nu ska de upprätta en mötesplats i lokalerna i Hishult.

– Vi ska göra ett bibliotek med en bokhylla, soffa, tidningar och kaffe. Här kan man lämna en bok och ta med sig en annan. Vi vill skapa en samlingspunkt.

– Mindre föreningar skulle också kunna använda lokalen för möten på kvällar. Men jag skulle vilja göra något mer. Ett café tycker jag hade varit trevligt, men det för mycket med sig, säger Christina Hartzell.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!