De tjänar mest i Laholms kommun

Tre höga chefer på Markarydsföretaget Nibe ligger på topp tio-listan när det gäller högst löner i Laholm. Där har de sällskap av tre kvinnor: en betongdrottning, en bro-vd och en allmänläkare. Störst klipp gjorde en bonde.

ANNONS
LocationLaholm||

Enligt den senaste taxeringskalendern tjänar 94 laholmare över en miljon kronor om året.

Bland dem finns lokalt välkända namn som C-kommunrådet Erling Cronqvist (1,1 miljoner), fastighetsägaren Staffan Påhlsson (1,2) och bankdirektören Lars-Göran Persson (1,7).

Tio personer hade en årslön på över två miljoner kronor. Topplönerna innehas av höjdare inom näringslivet, däribland höga chefer från företag som Nibe, Finja, Ikea, Ages och Suez som är bosatta i kommunen.

”Ganska självklara orter”

Just Markarydsföretaget Nibe, som verkar i värmebranschen, gör ett märkbart avtryck i toppen av löneligan.

Varför är Laholm så populärt bland er Nibechefer?

– Vi har ett upptagningsområde på Nibe som är fyra, fem mil runt om Markaryd. Då är Laholm och Knäred ganska självklara orter‚ säger Nibeprofilen Benny Torstensson (åtta i löneligan), före detta personalchef som nu har börjat trappa ned vid 71 års ålder.

ANNONS

Det kommer att bli ännu fler på inkomstlistan om vi får tåg till Halmstad.

Affärsområdeschefen Niklas Gunnarsson, Knäred, ligger etta med sina 3,4 miljoner kronor och hållbarhetschefen Kenneth Lindén Magnusson, Laholm, sjua på 2,3.

Benny Torstensson har länge varit sommarboende i Mellbystrand och flyttade för tio år sedan dit permanent. Han är en varm förespråkare av Markarydsbanan.

– Vi har väldigt många från Laholms kommun som jobbar på Nibe och pendlar till Markaryd. Det kommer att bli ännu fler på inkomstlistan om vi får tåg till Halmstad, säger han.

För din del måste taxeringskalendern vara extra trevlig läsning i år. Vad har du gjort för att plocka hem tio miljoner i kapitalvinst?

– Jag hade förmånen att vara med i ett ganska stort gäng som köpte aktier 1989 när Nibe såldes av familjen som grundade företaget. Det har blivit en väldigt bra utveckling under årens lopp, säger Benny Torstensson.

”Jag har gjort något för att bjuda tillbaka”, säger Benny Torstensson, profil på företaget Nibe, som startat Musikhuset i Markaryd där det ges konserter och kommunala musikskolan spelar. Bild: Krister Tuveros/privat
”Jag har gjort något för att bjuda tillbaka”, säger Benny Torstensson, profil på företaget Nibe, som startat Musikhuset i Markaryd där det ges konserter och kommunala musikskolan spelar. Bild: Krister Tuveros/privat

Som höginkomsttagare tycker han att det är viktigt att ge något tillbaka till samhället. Förra våren öppnade han Musikhuset i Markaryd.

– Det är en gammal bilverkstad som byggts om till konsertsal och musikskola. Väldigt många åker dit på konserter och den kommunala musikskolans sex lärare och 125 elever spelar där varje dag, säger musikfantasten Benny Torstensson, som själv kommer att framträda på Elviskvällen 29 februari.

– Musik är det jag brinner för.

ANNONS

Tunt med kvinnor på toppen

Inkomstuppgifterna gäller 2019 års taxering, det vill säga 2018 års inkomster.

Genomsnittsinkomsten i Laholms kommun var 252 200 kronor för kvinnor och 337 400 kronor för män. Könsobalansen syns också i lönetoppen. Bara fjorton kvinnor finns med bland de hundra som tjänade mest, varav tre tar sig in på topp tio.

Finja Betongs ägare och styrelseordförande Gull Britt Jonasson, bosatt i Skummeslövsstrand, höstade in 3,2 miljoner kronor i förvärvsinkomst och 15,9 miljoner kronor i inkomst av kapital. Det placerar henne tvåa på båda listorna.

Öresundsbrons vd Caroline Ullman-Hammer från Laholm tjänade 2,4 miljoner kronor. Hon slutar i vår på Øresundsbrokonsortiet efter 13 år som vd. Allmänläkaren Ewa Ribbenblad från Våxtorp drog in precis över två miljoner kronor.

46-miljonersklippet

De verkligt höga förtjänsterna kommer dock inte från tjänst och näring, utan från inkomst av kapital. Till exempel försäljning av fastighet eller utdelning från aktier.

Som smålänning i grunden är man lite blygsam och vill inte sticka ut bland grannarna.

Den ligan toppas i kommunen av en pensionär vid namn Staffan Bladh. Han räknade hem närmare 46 miljoner kronor.

– Jag har sålt en fastighet som jag ärvt efter min avlidna hustru, vars far hade byggt. Det är hyresrätter som omvandlats till bostadsrätter i centrala Växjö, säger han om sitt engångsklipp.

Den 67-årige smålänningen har varit bonde i 30 år. 2018 sålde han också föräldragården i Djura Nöbbeled utanför Växjö och bosatte sig permanent i sommarhuset i Mellbystrand.

ANNONS

– Som smålänning i grunden är man lite blygsam och vill inte sticka ut bland grannarna. Det är risk att man gör det nu när det kommer i tidningen, säger Staffan Bladh.

LÄS MER: Politikernas löner ligger långt under chefernas

LÄS MER: Här är topplistan från 2017

ANNONS