Tillsammans på scen. Kathinka Lindhe och Roland Andréasson gör en berättar om HC Andersens liv på Bollaltebygget på söndag.
Tillsammans på scen. Kathinka Lindhe och Roland Andréasson gör en berättar om HC Andersens liv på Bollaltebygget på söndag.

De berättar om ett sagolikt författarliv

För första gången ställer sig kulturprofilerna Roland Andréasson och Kathinka Lindhe på samma scen, när de gör en berättarafton om H C Andersen på söndag kväll.

ANNONS
|

Intresset för H C Andersen väcktes när Kathinka skrev boken om Sixten Sparre och Elvira Madigan.

– Jag gjorde en hel del släktforskning då, och hamnade på Fyn i Danmark. Där finns minnet av HC Andersen överallt, och jag blev nyfiken på denne författare, som faktiskt var en världskändis när det begav sig.

Kathinka tror att de flesta känner till författarens sagor, men inte lika många vet något om författaren själv.

– Mycket är hämtat ur hans eget liv, och det finns många sorgliga inslag. Den fula ankungen till exempel, handlar om HC själv. Han var ful, och folk var elaka mot honom, men han fick sin revansch.

ANNONS

Väl hemma igen började hon och Roland Andréasson fundera på om de kunde göra något av historien om HC Andersen. Det resulterade i morgondagens berättarafton som hålls på Bollaltebygget utanför Knäred med start 18.30.

–Jag kommer att berätta om HC Andersen och visa ett bildspel, och med jämna mellanrum avbryts jag av HC Andersen själv. Då kliver Roland fram, tar på sig hatten och blir författaren, som berättar ur sina sagor, säger Kathinka Lindhe.

Berättaraftonen blir den första av fyra kulturevenemang på Bollaltebygget denna sommar.

ANNONS