Danred föreslår stipendium till Brosts minne

Gör om Laholms kulturpris till ett kulturstipendium som delas ut till minne av hedersmedborgaren Johannes Brost. Det skriver Laholms tidigare kommunchef Nils Danred i ett förslag.

ANNONS
|

Kultstipendiet ska gå till en ung kulturperson som bor eller verkar i Laholm, föreslår Nils Danred.

–Jag tycker att Laholms kommun ska hålla Johannes Brosts namn levande. Han har betytt väldigt mycket för Laholm, säger han.

Skådespelaren Johannes Brost dog i cancer förra veckan.

–Han har förlagt många grejor hit, som senast teatern på Skottorps slott med Görel Crona och han var med vid 400-årsjubileet för freden i Knäred. Han har alltid ställt upp och har på många sätt visat att han uppskattar Laholm mycket. En väldigt trevlig och ödmjuk människa, säger Nils Danred.

Danred tycker att kommunens båda hedersmedborgare borde uppmärksammas mer. Han har en motsvarande idé om priset till årets förening. Det borde omvandlas till ett stipendium till en ung, lovande idrottare från Laholm i Björn Hellbergs namn.

ANNONS

–Kulturpriset och föreningspriset har delats ut i många år. Jag tycker att man ska uppskatta de unga laholmare som visar att de har ambitioner att utvecklas, säger Nils Danred.

Det finns redan ett pris i Brosts namn. Föreningen Gamla Laholm förvaltar Johannes Brosts stipendiefond, som sedan 2001 har delats ut vid tre tillfällen till unga scenaktörer med anknytning till södra Halland.

– Kommunen var med och instiftade den, säger Roy Karlsson, ordförande i Gamla Laholm, som i dagarna påmint om detta i ett brev till kommunstyrelsen.

ANNONS