Undersköterskan Lisa Svensson och enhetschef Camilla Andreasson är eniga om att coronateamet var en lyckad satsning från Laholms kommun.
Undersköterskan Lisa Svensson och enhetschef Camilla Andreasson är eniga om att coronateamet var en lyckad satsning från Laholms kommun. Bild: Evelina Gunnarsson

Covidteamets snabba omställning belönas med Kaliberpriset

I våras tog covidteamet över all hantering av misstänkta och bekräftade fall av corona i hemtjänsten. Nu belönas de för sin snabba och föredömliga omställning.

ANNONS
LocationLaholm||

När coronapandemin slog till i mars var äldreomsorgen i Laholms kommun snabb att ställa om. Flera medarbetare togs in i ett covidteam som skulle hantera brukare i hemtjänsten med misstänkt eller bekräftad covidsmitta. Lisa Sunesson arbetar till vardags inom hemtjänsten i centrum men blev en del av teamet.

– Det har varit jätteroligt, men det har varit noll till hundra många gånger. Några gånger hade vi flera smittade med tre mil mellan, säger Lisa Sunesson.

– Med tanke på rädslan som fanns för viruset så var det kul att vi kunde skapa en grupp som ville jobba med detta, säger enhetschef Camilla Andreasson.

ANNONS

”Inspirera kollegor inom hela Socialtjänsten”

På socialnämndens sammanträde delades kommunens kvalitetspris Kaliberpriset ut till covidteamet. I motiveringen stod bland annat: ”Denna snabba omställning till helt nya arbetsuppgifter är viktig, som god förebild, och kan inspirera kollegor inom hela Socialtjänsten till att våga gå in i nya uppdrag med kort tidsfrist.”

– Det var häftigt. Det kändes väldigt uppskattande och man kände det lilla extra som man behöver ibland, säger Lisa Sunesson.

När gruppen skapades oroade sig både anhöriga och kollegor, men någon rädsla har Lisa Sunesson eller hennes kollegor aldrig känt. Gruppens blandade erfarenheter och de korta beslutsvägarna gjorde uppdraget roligt, tycker Lisa Sunesson.

Inte fått någon dålig kritik

– Vi har känt att vi har fått göra allt och jag tror inte att vi har fått dålig kritik från någon ovanför oss. Tvärtom, säger hon.

Gruppen har haft 4-5 misstänkta fall per dag. När covidteamet inte hade några uppdrag täckte de upp i andra hemtjänstgrupper. I början fick covidteamet inte besöka andra brukare efter att ha varit hemma hos någon med misstänkt eller bekräftad smitta. De restriktionerna lättade mot slutet. Sedan 15 oktober är gruppen upplöst.

– Gruppen står inte i stand by, vi får vara flexibla utifrån vad som händer. Personalen har återgått till sina ordinarie tjänster men om någon månad kanske vi behöver starta upp den igen, säger Camilla Andreasson som hoppas att hemtjänsten själva ska kunna hantera smittan i framtiden.

ANNONS

Har ni någon gång önskat mer resurser?

– Det är en sak. Vi kunde fått tydligare instruktioner om vad vi skulle göra när vi inte hade ärenden, säger Camilla Andreasson.

Bland annat fick covidteamet leverera skyddsutrustning och förse andra vårdmedarbetare med kunskap om utrustningen.

LÄS MER:Rasmus och Lisa vårdar covid-sjuka i hemtjänsten

ANNONS