Ett utbrott av covid-19 bland både elever och personal på Ahlaskolan gör att en av klasserna nu får distansundervisning.
Ett utbrott av covid-19 bland både elever och personal på Ahlaskolan gör att en av klasserna nu får distansundervisning. Bild: Henrik Williamsson

Covid-utbrott tvingar lågstadieskola till distans

Efter att såväl elever som personal drabbats av covid-19 får klass 3 på Ahlaskolan nu distansundervisning. Det är första gången som Laholms kommun fått ta till åtgärden i en lågstadieskola.

ANNONS
LocationAhla||

I slutet av förra veckan konstaterades att två elever och två i personalen hade smittats av covid-19.

– Vi hade en frånvaro på nio av 23 elever i klassen i går (tisdag). Exakt hur många av dem som hade covid-19 kan vi dock inte säga, säger Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.

– Med tanken på att frånvaron var så hög och att det fanns konstaterad smitta i gruppen tog skolans rektor kontakt med Smittskydd Halland. Smittskyddet rekommenderade distansundervisning onsdag, torsdag och fredag i syfte att bryta smittkedjan, fortsätter han.

Ahlaskolan är en skola för de yngsta årskurserna, F-3. Det är i nuläget endast tredjeklassen som fått stanna hemma.

ANNONS

Det har inte tidigare förekommit att så unga elever fått distansundervisning i Laholms kommun.

– Vi har haft det i årskurs 7-9 tidigare, men inte på någon av våra låg- och mellanstadieskolor. Men det man ser nu nationellt är en ökad smittspridning bland unga människor i åldrarna 0–20 år. Det kan uppkomma fler sådana här situationer, men det är inte något som man med säkerhet kan säga, säger Richard Mortenlind.

Det är nytt för er att ha distans för så unga elever?

– Ja, det här är något som får organiseras lokalt på skolan. Vi har inte samma status på utrustningen för yngre barn med datorer och paddor till alla, det får bygga på att man får hämta sitt undervisningsmaterial på skolan och det organiseras via lärare och skola i kontakt med vårdnadshavaren, säger Richard Mortenlind.

LÄS MER:Distansstudier för högstadieelever förlängs

ANNONS