Av totalt 64 personer som testade positivt för covid-19 i Laholm under juni månade smittade 43 av dem under studenten.
Av totalt 64 personer som testade positivt för covid-19 i Laholm under juni månade smittade 43 av dem under studenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Covid-19-siffror visar tydlig studentpuckel

Totalt testades 64 personer positivt för covid-19 under juni i Laholms kommun. 43 av dem smittades under studenten.

ANNONS
|

Nu har den officiella statistiken kommit. Den visar en tydlig ökning av covid-19 under studenten i Laholm.

Under vecka 25 rapporterades totalt fem fall in, de två föregående veckorna var det färre än så. Men i vecka 26 hände något.

– I vecka 26 får man en rejäl ökning av smittade med covid-19, framförallt i åldersgruppen 15-24 år, då 24 senare testas positivt. I Laholm ser man tydligast att det sker något om man jämför de halländska kommunerna, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Han påpekar att man inte vet något kring mörkertalet eftersom det var mycket problem med provtagningen i perioden.

ANNONS

– Det är såklart olyckligt att det var så mycket som en tredjedel av testerna som gjordes som vi inte har några svar på, det gör ju mycket för statistiken eftersom det kan vara avgörande för när de har gjort provet i det här fallet.

Men det är som sagt en puckel. Det är 43 registrerade fall under den veckan som många test har förkastats. Veckan efter hade man inte samma problem med testerna och då togs 15 nya positiva test, varav 9 ungdomar, vilket tyder på att uppmaningar från smittskyddet i media om social distansering och hygien har tagits på allvar.

Totalt ska mellan 100 och 200 ungdomar ha träffats på en fest utanför Laholm i samband med studenten. Ungdomarna har varit från Laholm och grannkommunerna.

Även i Halmstad kan man på statistiken se en blygsam uppgång i åldersgruppen 20-24 år. Från nästan inga fall vecka 25 till elva veckan efter.

Totalt i kommunen har 167 personer smittats sedan provtagningen började för covid-19.

ANNONS