Det har varit glesare än vanligt bland stövlar och barn på fritidshemmen i Laholms kommun under våren. Bild: Per Anger
Det har varit glesare än vanligt bland stövlar och barn på fritidshemmen i Laholms kommun under våren. Bild: Per Anger

Coronanotan för barnomsorgen uppe i över miljonen

Coronaviruset gjorde att många barn och pedagoger höll sig hemma i mars och april. Det ger ökade kostnader för kommunen.

ANNONS
LocationLaholm||

Covid-19-pandemin har fått en egen rubrik i barn- och ungdoms­­nämndens räkenskaper.

Viruset har grävt ett hål på 1,2 miljoner kronor i nämndens redan blödande budget. Skälen är dels minskade intäkter när barn stannat hemma, dels ökade kostnader när personal varit sjuk.

– Det vi kan se i grunden är att vi har ett sjunkande antal barn på fritidshemmen. Det brukar gå ner under våren, men kurvan nedåt är mycket brantare än det varit tidigare, säger Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholm.

Oro för smitta

Från september till maj minskade antalet barn med plats på fritidshemmen från 1 110 till 950.

– Vi tolkar det som ett slags coronaeffekt. I mars fick vi ett väldigt högt frånvarotal både bland skolbarn och på fritids. Det fanns säkert sjukdom, inte nödvändigtvis corona, och såklart oro för att bli smittad, säger Mortenlind.

ANNONS

Frånvaron höll i sig i ett tre veckors tid. Även efteråt var det många familjer som sade upp barnens fritidsplats. Yngre barn vistades kortare tid i förskolan.

– Coronakrisen har påverkat mentaliteten i samhället och skapat oro. Det kostar oss pengar i den meningen att vi får mindre volymer och mindre pengar att röra oss med i verksamheten.

Många sjukskrivna

Sjukfrånvaron bland personalen har också varit högre än vanligt, framför allt inom förskolan under mars och april. Det har gett högre kostnader för vikarier.

I maj har sjuktalen återgått till det normala för årstiden.

– Det är knappt man vågar säga det, för det är ett instabilt läge trots allt. Nu blir det sommartid, vackert väder och svårt för människor att följa restriktioner. Det kan slå om snabbt, varnar Mortenlind.

Fakta: Underskott i bun

• Totalt sett går barn- och ungdomsnämnden (bun) back med 3,2 miljoner kronor enligt den senaste prognosen.

• Underskottet späs på av minus för förskolan, minus för skolskjutsen, minskade bidrag från Migrationsverket och ökade kostnader för barn med särskilda behov.

• Tanken är att balansera underskottet via omfördelningar i nämndens budget som helhet, uppger utbildningschefen Richard Mortenlind.

LÄS MER:Ryktesspridning skapar corona-oro i Laholm

LÄS MER:Föräldrar får böta om elever åker på semester utan skollov

LÄS MER:Storbonden har bytt ut stövlarna mot skoluniform

ANNONS