Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronafritt i äldreomsorgen för första gången sedan hösten

Vaccinet har börjat bita. För första gången sedan oktober finns det just nu inga sjuka i covid-19 inom kommunens äldreomsorg.
– Jätteroligt, säger Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska (mas) på Laholms kommun.

En tuff vår följdes av en relativt lugn sommar. I mitten av oktober förra året brakade smittan loss igen på äldreboendena.

– Sedan dess har det mer eller mindre rullat på, fram tills nu. Vi hade väldigt många smittspårningar och sjuka på alla möjliga håll och kanter i december och inledningen av 2021, säger Cecilia Harley.

Klusterutbrott på boende

Totalt har fyra boenden i Laholms kommun varit drabbade i större omfattning. Klusterutbrottet på Lingården för några veckor sedan är det senaste exemplet.

Där testade sex av hemtjänstpersonalen och fem brukare positivt för covid-19. Två boende omkom i sviterna av sjukdomen. Successivt har de övriga patienterna tillfrisknat.

Sedan de två sista nu förklarats symptomfria är ingen boende eller brukare sjuk i covid-19 inom vare sig äldreboendena eller hemtjänsten i Laholms kommun.

– Det är jätteroligt och handlar om två saker. Det ena är vaccineringen. Alla de äldre som velat, och de har varit många, är färdigvaccinerade på alla våra särskilda boenden i kommunen. Det andra är att personalen varit så duktig med basal hygien och att använda skyddsutrustning, säger Cecilia Harley.

LÄS MER: Halland ligger i framkant med andel vaccinerade

LÄS MER: Alla på äldreboende ska ha fått sin första dos på fredag

”Vi har faktiskt inte någon smitta alls på våra boenden just nu”, säger Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Laholms kommun. Bild: Elin Logara
”Vi har faktiskt inte någon smitta alls på våra boenden just nu”, säger Cecilia Harley, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Laholms kommun. Bild: Elin Logara

Muterade virus

Vaccineringen pågår för fullt för de som har hemsjukvårdsinsatser och deras närstående.

Men än är det för tidigt att andas ut.

– Vi vet inte hur det kommer att se ut med de muterade virusen. Av erfarenhet från Storbritannien vet vi att vaccinet tar den brittiska varianten som nu sprider sig över hela landet, säger Cecilia Harley.

Kommunen väntar fortfarande på svar från analysen av viruset på Lingården, där misstanken är att det rörde sig om den brittiska virusmutationen.

– Vad som händer med övriga mutationer, som blir fler ju mer vi vaccinerar, vet vi inte. Man kan hoppas och tro att även om vaccinen inte skyddar fullt ut mot nya varianter som kan komma, så är mutationerna så pass lika de nuvarande virusformerna att vi ändå får ett ganska gott skydd och inte blir så sjuka.

Munskydd på besökare

Därför gäller fortsatt försiktighet vid besök av anhöriga på boendena.

– Besökare ska ha munskydd på sig, vara noga med att sprita händerna och inte komma för nära. Allt det här gäller fortfarande. Besökarna är ju inte vaccinerade, säger Cecilia Harley.

Inom kommunens LSS, personlig assistans, finns en positiv brukare.

– Det är sedan slutet av förrförra veckan, så den personen är säkert snart friskförklarad, hoppas Cecilia Harley.

LÄS MER: Stort coronautbrott inom hemtjänsten på Lingården

LÄS MER: Fem brukare med hemtjänst smittade av covid-19

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här