Campus Laholm huvudentré Osbecksgymnasiet i Laholm.
Campus Laholm huvudentré Osbecksgymnasiet i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Corona-anpassad avslutning på Osbeck

Det blir ingen samling i aulan med tal av rektorn, men ettorna och tvåorna samlas klassvis för någon typ av skolavslutning.

ANNONS
|

– En icke-coronaanpassad avslutningsdag hade de haft lektioner fram till 11-tiden, och sedan lyssnat på ett litet tal av mig som rektor och därefter gått på sommarlov, men i år får vi göra det lite annorlunda, säger Peter Henninger.

Ett vanligt år återlämnas böckerna till varje ämne vid sista lektionen i ämnet, men eftersom alla lektioner i dag sker på distans måste eleverna istället komma in för att återlämna allt material vid något specifikt tillfälle. På Osbecksgymnasiet har de därför bestämt att de slussar klasser in och ut ur byggnaden i grupper om 10-25 elever för att inte göra för stora folksamlingar i taget.

ANNONS

– Det är en del elever som inte vill ta risker och därför inte kommer att närvara vet vi redan. För de andra är det är upp till varje mentor att bestämma hur stunden ska utformas. Det blir en kortare träff för återlämning och sedan får de tömma sina skåp och lämna skolan igen för att släppa in nästa gäng, säger Peter Henninger.

Eleverna har inte fått vara i skolan sedan beslutet för distansundervisning i mitten av mars. All undervisning, alla prov och all vägledning har skett digitalt från elevernas egna hem. En hel del prov har fått ställas in eller omformas.

– Det kan vara enstaka elever som behöver komma in för att göra vissa moment i kemi eller fysik för att få en komplett utbildning. Vi tar också in elever på yrkesprogrammen i grupper om fem. Men vi tar inte in hela klasser för att göra vanliga prov som går att göra på distans.

De 120 studenterna har sedan tidigare fått veta att de delas upp i fyra lika delar för en avslutning och kommer sedan att springa ut från skolan utan fysiskt närvarande publik. Istället kommer utspringet att livesändas så att familj och släkt kan få delta ändå.

ANNONS
ANNONS