Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Centrumhandeln håller ännu på hygienen

Förra veckan lättade regeringen på pandemirestriktionerna och butiker, gym och caféer har sedan dess kunnat öka sin kundtillströmning. I Laholms centrum välkomnas förändringarna med försiktig optimism.

– Nu vågar sig många stammisar tillbaka efter 1,5 år och det är jättekul, säger Cattis Kronberg som är butikschef för klädaffären Frummerins.

Under det gångna året har både kundströmmen och sortimentet minskat, medan efterfrågan på begravningskläder har ökat. Framöver är det istället ”pandemigarderoben” som behöver uppdateras när hemmasittandet satt sina spår. Bland besökarna märks det också att fenomenet ”hemester” har slagit igenom.

– Vi har börjat få hit en del tyskar och danskar, men det är extra roligt att se att fler svenska turister har hittat till Laholm.

På Laholms vandrarhem gläds Pia Johansson åt att sommargästerna börjat strömma in.

– Vinterhalvåret har varit jättetråkigt, förr kunde jag få in stora grupper som skulle på träningsläger vid den tiden. Det har varit mitt största tapp sen det här började. Men nu är sommaren här, tack och lov!

Att hålla rent och snyggt har alltid varit en viktig del av verksamheten men numera är personalen extra noga med att desinfektera rummen när gäster åker hem. Och så håller man fortsatt avstånd, både inne och utomhus.

Pandemin fick gymmet Take Care att tänka till ordentligt kring smittspridning och tillgänglighet. Resultatet blev mindre träningsgrupper, uteträning året runt och ständig avspritning av maskiner.

– När vi märkte att många seniorer började droppa av i början av pandemin ville vi visa tydligt att vi tar det här på allvar, berättar Lina Tagesson, personlig tränare.

– Vi ställde om snabbt med bra rutiner och dem kommer vi hålla fast vid även i framtiden. Inte bara för att motverka covid utan även andra influensor och sjukdomar.

Conditori Cecil har hållit sig flytande under pandemin, även om kundunderlaget har minskat. Att trogna kunder köpt med sig fika hem istället för att stanna kvar i lokalen är en av de tydligaste förändringarna, enligt Linus Mannermyr.

– Det mesta har ändå funkat bra, folk har respekterat våra instruktioner och pilar i golvet. Men det är skönt att slippa gå runt och informera om att hålla avstånd, och så blir kön inte lika lång utanför heller.

Flaskan med handsprit och skylten med påminnelse om att hålla avstånd får dock stå kvar ett tag till.

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här