Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Central fastighet förstörd i brand som rasat under natten

Det har brunnit för fullt i en fastighet i centrala Laholm under natten. Branden bröt ut strax innan klockan tre, natten till måndagen, och byggnaden gick inte att rädda.

Klockan var ungefär 02.40, natten till måndagen, då någon upptäckte att det kom rök från en fastighet på Stortorget i Laholm.

– Det kommer bli en totalskada på byggnaden, det är en affärslokal vid torget, säger Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten.

Kraftig brand under natten

Enligt prognosen skulle räddningstjänstens arbete pågå fram till klockan åtta på morgonen, men under dagen visade det sig att arbetet skulle komma att pågå ändå fram till kvällen. Det är i nuläget oklart vad som orsakade branden, men byggnaden var kraftigt övertänd redan när räddningstjänsten kom dit i natt.

– Det brann väldigt kraftigt och det har funnits en överhängande spridningsrisk, så vi har haft som inriktning att branden inte ska sprida sig. Vi har kylt grannfastigheter och även begränsat och dämpat branden, säger Peter Karlborg.

Det arbetet verkar ha lyckats. Inga andra fastigheter har tagit fyr. Polisen har evakuerat boende i de närliggande fastigheterna och jobbade med att sanera intilliggande byggnader från rök, däribland bland annat bankens lokaler, Hallandspostens redaktion, Amandas hårsalong och Thairestaurangen.

– Det är en hel del röksanering igång i lokalerna men allt är säkrat, och vi har kunnat lätta lite på avspärrningarna så att man kan parkera på halva Stortorget till exempel, säger Sofia Frindberg som var insatsledare under dagen.

Fredrik Borgström var räddningsledare under insatsen.

– Jag var här framåt tretiden, och då brann det ordentligt i ungefär halva den här längan. Ett rejält ljussken och ett rejält gnistregn in över sparbanken och rökutveckling vidare in över stan, säger han till HP:s reporter på plats.

– Det fanns en viss spridningsrisk med gnistregnet, men nu jobbade man med nedkylning av fasaderna. Det är rätt så hållbara fasader där också, med bra motstånd mot brandspridning.

Hur har risken varit för byggnaderna bakom?

– Det har varit en risk. Vi har förstärkt tegelväggen bakom som går mellan byggnaderna. Där har vi jobbat mycket. Det har varit en kritisk punkt där de sitter ihop. Det bevakar vi och jobbar med nu.

Hur fortgår arbetet här nu?

– Nu river vi och försöker komma åt takkonstruktionen så att vi kan släcka ner det som brinner. Sen gäller det att säkerställa att det inte är någon risk att det sprider sig bakåt. När det är klart ligger vi kvar med bevakning, säger Fredrik Borgström.

Det finns inga rapporter om att det ska ha funnits några människor i fastigheten.

Polisen inleder förundersökning om mordbrand

Räddningsenheter från Laholm, Hishult, Våxtorp och Halmstad var med och bekämpade branden, medan räddningstjänsten i Båstad var med och höll beredskapen i kommunen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand och en brottsplatsutredning kommer att göras så snart brandplatsen har svalnat så att teknikerna kan komma till ordentligt.

– Det är ett rättsläge där vi har inlett en förundersökning, men jag har egentligen inga fler uppgifter i nuläget. Det är alldeles för färskt och släckningsarbetet pågår fortfarande, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl hos polisen i region Väst.

Läs mer: Följ räddningstjänstens arbete live i HP:s webbkamera!

Fler nyheter om Laholm hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här