In i hetluften. Allt tjafs i Laholm gjorde att Cecilia Roos inte hade tänkt gå in i politiken igen, men lokalpolitik var ändå för roligt för att låta bli.
In i hetluften. Allt tjafs i Laholm gjorde att Cecilia Roos inte hade tänkt gå in i politiken igen, men lokalpolitik var ändå för roligt för att låta bli.

Cecilia Roos (M) tar över ordförandeklubban

Ett tidigare oppositionsråd från Alvesta tar över som ordförande i kultur- och utvecklings­nämnden i Laholm.

ANNONS
|

– Jag sätter laget före jaget, säger Cecilia Roos (M).

59-åriga Cecilia Roos föreslås av Moderaterna att efterträda partikamraten Margareta Bengtsson, som avgår till följd av sjukdom.

– Det är en ära att bli nominerad. Det är inte lätt att ta över efter Margareta, men hon har sagt att hon hjälper mig komma i gång om jag blir vald, säger Cecilia Roos.

Kultur- och utvecklingsnämnden (kun) är en viktig nämnd, framhåller Cecilia Roos, som hanterar centrala frågor för kommunen.

– Det är frågor som intresserar mig. Kultur, integration och att få folk i arbete, det är de tre stora frågorna som nämnden hanterar, och det är inga lätta frågor.

ANNONS

Smålänningen dök upp som ett nytt namn för Laholmsmoderaterna i valrörelsen 2014. Men hon är inget blåbär i politiken.

–Jag har varit politiskt aktiv i Alvesta kommun. Jag blev vald till oppositionsråd i valet 1998 och satt med i landstinget. Sedan flyttade vi utomlands år 2000 och då har jag följt lokalpolitiken på avstånd.

Efter nio år i Tyskland, bland annat i München, flyttade familjen tillbaka till Sverige.

– Då valde vi Laholm för att det ligger så bra till mellan E 6 och E 4, plus att mina svärföräldrar har haft en sommarstuga i Skummeslöv. Vi har alltid tyckt att Laholm som stad har en själ, och här finns både hav och skog, som passar en smålänning.

Hon är sjuksköterska, men arbetar inte längre.

–Jag ville inte gå tillbaka till yrket efter att ha varit borta från det i elva år. Det har hänt så mycket i vården. Mina kunskaper var gamla.

När hon tar över ordförandeklubban i kun tänker hon lämna sin plats som ledamot i barn- och ungdomsnämnden. Däremot sitter hon kvar som ersättare i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

HP-läsare kanske känner igen hennes namn från insändarsidorna. I sitt första bidrag, för exakt fyra år sedan, föreslog hon att Laholms politiker skulle ta hjälp av en konsult för att sluta bråka.

ANNONS

”Snälla konsulten, som jag hoppas är rätt person – ge dem som håller på med partipolitiska strider en knäpp på näsan” skrev Roos då.

Med tanke på det pågående M-bråket, tycker du att det behövs konsultstöd nu också?

– Nej, det tycker jag inte. Det handlade inte bara om interna stridigheter när jag skrev den, utan om ekonomi också. Jag hade nästan bestämt mig för att inte gå in i politiken igen, på grund av tjafset som var och historier hit och dit, men det är så roligt med lokalpolitik, säger hon inför comebacken.

Cecilia Roos sägs stå kommunrådet Elisabet Babic nära.

–Att det är bråk nu tror jag mer är relaterat till att det är en kvinna som styr, säger hon.

På vilket sätt då?

– Det får du räkna ut själv. Jag tror att det är ledningsorienterat, faktiskt.

Tillsättningen sker vid kommunfullmäktige på tisdag.

Varför föll valet på Cecilia Roos?

–Hon har stort stöd av gruppen, säger Christer Johnsson, sammankallande i M:s valberedning.

Roos blir den enda nämndsordföranden i Laholm som saknar en egen stol i fullmäktige.

– Om hon skulle få en fråga i fullmäktige en dag som hon inte är närvarande, hade det givetvis varit bättre om hon varit ordinarie. Men man får välja bland de människorna man har. Vi har inte tusen på listan, säger Christer Johnsson.

ANNONS

Lite om: Cecilia Roos

Ålder: Fyller 60 i december.

Bor: Villa i Daggarp utanför Veinge, med utsikt ända till havet, med maken Gert Roos och två hundar.

Yrke: Tidigare sjuksköterska. ”Nu sköter jag familjen och hundarna.”

Politiska uppdrag: Ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, ledamot i barn- och ungdomsnämnden och ordförande i valnämnden.

Aktuell: Ska bli ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, ett deltidsuppdrag på 45 procent med ett arvode på 25 000 kronor i månaden.

ANNONS