Laholmaren ansåg att hans narkotikainnehav var av nöden, men domstolen köpte inte resonemanget. Nu väntar en ny vända i fängelse för 55-åringen som tidigare dömts för bland annat hemodling av cannabis.
Laholmaren ansåg att hans narkotikainnehav var av nöden, men domstolen köpte inte resonemanget. Nu väntar en ny vända i fängelse för 55-åringen som tidigare dömts för bland annat hemodling av cannabis. Bild: Marina Riker

Cannabis för smärtlindring inte av nöden

Laholmaren tyckte att hans narkotika var en ren nödåtgärd. Rätten håller inte med.

ANNONS
LocationLaholm||

I början av året hittade polisen 17 gram marijuana och 56 gram hasch hemma hos en 55-årige man i Laholms kommun.

Mannen erkände att drogerna var hans, men ville inte veta av att han begått något brott. Han ansåg att han hade narkotikan ”av nöd”.

Cannabis till smärtlindring

55-åringen lider av fysisk ohälsa. Smärtan är så svår att cannabis är en förutsättning för att han ska kunna leva ett drägligt liv, hävdade han.

Vanliga läkemedel hjälper inte och därför har han också ansökt om licens för att få inneha cannabispreparat på recept.

Ingen akut nödsituation

Halmstads tingsrätt instämmer i att det finns gärningar som begås i nöd och därför ger ansvarsfrihet. Men mannens hälsotillstånd är inte en sådan akut nödsituation som regeln tar sikte på, fastslår rätten i sin dom.

ANNONS

Mannen döms för narkotikabrott till 21 dagars fängelse. Han måste också avtjäna lika många dagar från ett tidigare fängelsestraff som han varit villkorligt frigiven från.

Mannen har tidigare dömts för knarkodling 2006, 2014 och 2019.

LÄS MER:Notorisk cannabisodlare saknade nödvändigt EU-stöd

LÄS MER:Knarkodlare riskerar fängelse för tredje gången

ANNONS