Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Appelgren och Selma Svensson hade tömt sina skåp på samtliga böcker och sina datorer. De trodde inte att det skulle bli några problem för deras klass att vara disciplinerade och få skolarbetet gjort.  Bild: Evelina Gunnarsson
Emma Appelgren och Selma Svensson hade tömt sina skåp på samtliga böcker och sina datorer. De trodde inte att det skulle bli några problem för deras klass att vara disciplinerade och få skolarbetet gjort. Bild: Evelina Gunnarsson

Campus Laholm övergår till digital undervisning

Från och med onsdag, kommer gymnasieskolan och vuxenutbildningen på Campus Laholm att eka tomma och undervisningen vara digital. För de elever som saknar en dator finns andra lösningar.

Osbecksgymnasiet och Vuxenutbildningen i alla dess former kommer från och med onsdagen att övergå till distansutbildning. Det beslutade kultur- och utvecklingsnämnden vid lunchtid på tisdagen efter regeringens rekommendation.

– Vi övergår till digital undervisning där det är möjligt och för de som inte har tillgång till någon dator får man använda sig av fysiska uppgifter, säger Andreas Meimermondt, verksamhetschef.

På Osbecksgymnasiet är det drygt 500 elever som drabbas.

– Det är plugga som gäller, vi litar på att eleverna och deras anhöriga tar ansvar. Det är inte fri lek. Detta är för att minska risken för de som är mest sårbara, säger skolchefen Ingela Månsson.

– Eftersom de är så vuxna så kan de ta hand om sig själv och är inte beroende av att mamma och pappa är hemma och servar dem. Vi förväntar oss att eleverna tar det här på allvar, för de är ansvarsfulla, fortsätter hon.

Saknar datorer

Samtliga elever på gymnasiet har tillgång till en dator via skolan, så är det inte på vuxenutbildningen där cirka 300 elever går.

– En del elever har datorer via oss, en del har datorer själva och en del får lösa det på annat sätt med olika hemuppgifter och återkoppling via kontakt på telefon, säger Ulf Bergström, enhetschef för vuxenutbildningen.

Campus Laholm kommer från och med onsdag att stå tomt. Hur länge är det ingen som vet. Bild: Jonatan Gernes
Campus Laholm kommer från och med onsdag att stå tomt. Hur länge är det ingen som vet. Bild: Jonatan Gernes

Internetbaserade lösningar fungerar inte för alla målgrupper, konstaterar han.

– Vi har till exempel särskola, en skolform där distansundervisning i traditionell bemärkelse kanske inte är den bästa formen. Där får vår lärare vara beredd att gå ut och möta eleverna i deras praktikmiljöer och så, säger Ulf Bergström.

Även andra verksamheter påverkas när lokalerna stängs.

– Kulturskolan kommer att bedriva distansundervisning så långt det går och skjuter en del av sin undervisning framåt. Vägledningscentrum kommer att övergå till att i huvudsak hålla handledning på distans och Jobb Laholm sköter sitt arbete på distans, säger Andreas Meimermondt.

"Ställer unika krav"

Något slutdatum finns inte än.

– Så fort Folkhälsomyndigheten tillåter så kommer vi rekommendera nämnden att ta upp den traditionella undervisningen igen, säger Meimermondt.

Han konstaterar att situationen ställer ”unika krav” på personalen som undervisar och handleder.

Emma Appelgren och Selma Svensson tror att de kommer få digital undervisning i alla fall fram till påsk. Bild: Evelina Gunnarsson
Emma Appelgren och Selma Svensson tror att de kommer få digital undervisning i alla fall fram till påsk. Bild: Evelina Gunnarsson

– Det kommer krävas stor kreativitet och omtanke om elever, kunder och brukare. Det är unika omständigheter och vi får agera utifrån dem.

Än finns ingen rekommendation från regeringshåll om att stänga grundskolan. Men det kan komma.

– Vi förbereder oss för en situation som kan innebära att förskolor och grundskolor stängs. Kanske både och, det vet vi inte heller, säger utbildningschef Richard Mortenlind.

I Laholms kommun finns 15 grundskolor och 2 800 elever, samt totalt 26 förskolor.

– Vi utgår ifrån att det i ett sådant scenario följer med ett beslut om att vi ska ha förskola och fritidshem för de familjer där man har samhällsviktiga funktioner i sina yrken, säger Mortenlind.

Inte aktuellt att stänga grundskolor

Planering för det pågår, men än ska alltså alla elever upp till och med nian gå till skolan som vanligt.

– I nuläget är det inte aktuellt att ta ett sådant beslut för någon av våra skolor. Vi har fortfarande inga konstaterade fall av coronasmitta på någon av våra förskolor eller grundskolor i kommunen, säger Richard Mortenlind.

Emma Appelgren och Selma Svensson lämnade Osbecksgymnasiet på tisdagseftermiddagen med tunga väskor och välfyllda påsar efter att ha tömt sina skåp.

– Det ska bli lite spännande att se hur de löser det här. I klassen har vi pratat om att alla ska sitta på skype, säger Emma Appelgren.

De har inte fått några instruktioner om hur den digitala undervisningen ska gå till eller hur prov och grupparbeten ska gå till.

– Vi kommer sakna gemenskapen, nu har man ingen att prata med, säger Selma Svensson och lämnar skolan med sina böcker och sin dator.

LÄS MER: Efter regeringens besked - Campus förbereder nedstängning

LÄS MER: Här berörs 600 elever när gymnasieundervisning ska ske på distans

LÄS MER: Fristående gymnasieskolor stänger – undervisar på distans

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!