Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är i naturområdena som gränsar till Skummeslövsstrands camping som det planeras för nya fritidshus och permanentbostäder. Bild: Jonatan Gernes
Det är i naturområdena som gränsar till Skummeslövsstrands camping som det planeras för nya fritidshus och permanentbostäder. Bild: Jonatan Gernes

Campingplan ska ge 110 nya bostäder – men trafikfrågor oroar

Länsstyrelsen säger nu okej till planförslaget för att utöka och utveckla Skummeslövsstrands camping. Men närboende är oroliga för den ökande trafik som kan väntas.

Redan 2014 begärde markägarna Anders Bengtsson och Elisabeth Åberg att få ändra detaljplanen för markområdet där de driver Skummeslövsstrands camping.

Den största delen av det aktuella området är i dag vildvuxet. Där föreslås en del med arrendetomter för fritidshus och en del med nya permanentbostäder. Det handlar sammanlagt om cirka 110 nya bostäder.

Nu närmar sig planprocessen sitt mål. Granskningsskedet avslutades nyligen, och en rad yttranden har kommit in.

– Vi ska sammanställa alla yttranden och se om något behöver förändras. Sedan kan planen förhoppningsvis gå till antagande i maj, säger Martin Pamp, planarkitekt på Laholms kommun.

Länsstyrelsen godkänner det nya förslaget

När ett tidigare förslag var ute på samråd hotade länsstyrelsen med att stoppa planen på grund av oro för översvämningar och att grönstråken skulle bli för små.

LÄS MER: Länsstyrelsen tveksam till familjecampings utökningsplaner

Men det nya förslaget får godkänt av länsstyrelsen. Dock kräver länsstyrelsen att få en beskrivning av hur riksintresset för friluftsliv kommer att påverkas.

– Länsstyrelsen har sedan tidigare tryckt på att de vill bevara mer av grönstråk. Det är den stora förändringen vi har gjort sedan samrådet. Nu ska vi göra tydligare beskrivningar, men inte några förändringar, säger Martin Pamp.

Övriga som yttrat sig berör främst trafik och vägar.

Skummeslövsstrands badortsförening vill se kommunen som huvudman för alla allmänna platser i området, däribland vägarna. Föreningen vill att kommunen ”ikläder sig ansvaret fullt ut för drift och underhåll av vägnätet”.

Trafik på Stjärnhemsvägen oroar grannar

Några grannar befarar att de cirka 60 permanentbostäderna i områdets östra del kommer att öka trafiken, som ska ledas ut till intilliggande Stjärnhemsvägen.

”Det är ett stort påslag av trafik på Stjärnhemsvägen, som redan i dag är hårt trafikerad”, skriver en man som menar att konsekvenserna inte har utretts ordentligt.

Ett par skriver att Stjärnhemsvägen inbjuder till höga hastigheter.

”Under tiden på året när barn är ute som mest i området kommer trafikintensiteten på Stjärnhemsvägen att öka lavinartat med risk för olyckor”, skriver de.

Martin Pamp säger:

– I en detaljplan kan vi inte reglera vad som sker utanför planområdet. Men vi tar synpunkterna med oss i områdets fortsatta utveckling.

LÄS MER: Miljöpartiet kritiska till campingplan med stugby

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!