Byggstopp för tre fritidshus – måste rivas och byggas om

Tre fritidshusbyggen i Skummeslövsstrand har stoppats av kommunen. Stugorna måste delvis rivas – för att senare byggas upp likadant igen.
– Det är så urbota dumt att det inte är sant, säger ägaren Roger Larsson.

ANNONS
LocationSkummeslövsstrand||

De tre identiska fritidshusen är nästan klara. Men sedan en månad står bygget på Lotsvägen helt still, bortsett från byggplast som fladdrar i fönstergluggarna. Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat om förbud mot fortsatt arbete.

Tvist om Attefallsregler

I stället rasar nu en juridisk strid om en formalitet i Attefallsreglerna, som hotar att kosta byggherren mycket tid och pengar.

– Det rör sig om en halv miljon kronor, om jag först måste riva, sen bygga som de vill, sen riva igen och bygga tillbaka som det är i dag, säger byggherren Roger Larsson.

Han bor i Marks kommun. För några år sedan skaffade han sig tre små tomter i det nya stugområdet bakom Skummeslövsstrands camping. Tanken var att bygga tre fritidshus och behålla ett själv.

ANNONS

Sätt att bygga större

Detaljplanen tillåter stugor på 50 kvadratmeter. Med en liten avvikelse går det att få bygglov för cirka 55 kvadrat, och med ett Attefallstillägg kan golvytan pressas upp till nästan 70 kvadratmeter.

De tre fritidshusen på Lotsvägen i Skummeslövsstrand får inte byggas klart. Stugorna är större än vad bygglovet tillåter.
De tre fritidshusen på Lotsvägen i Skummeslövsstrand får inte byggas klart. Stugorna är större än vad bygglovet tillåter. Bild: Jonatan Gernes

– Jag hade bygglov för tre år sedan. Då uppmanade kommunen mig att lägga till de här 15 kvadraten på en gång, säger han.

– Men tiden gick och bygglovet gick ut. Jag sökte på nytt. Då sade de att jag måste bygga klart 55 kvadrat först och sedan bygga ut med 15, fortsätter Roger Larsson.

Att gjuta en stor bottenplattan från början skulle dock gå bra.

– Sen blev det fel, säger Roger Larsson som uppger att ritningarna förväxlades och husen byggdes fullstora.

Hoppades på överseende

Attefallstillägg är bygglovsbefriade och beviljas i princip garanterat. Därför hoppades han på överseende från kommunen.

– Att göra om nu blir väldigt kostsamt och för huskonstruktionen är det inte bra. Taket och väggar måste rivas. En jädrans massa arbete helt i onödan, säger han.

Byggnaderna är två meter för långa i öster, bort från gatan. Den delen kommer kommunen att kräva ska rivas. Efter att husen fått slutbesked går det bra att ansöka om att bygga till dem igen, så att de blir likadana som i dag.
Byggnaderna är två meter för långa i öster, bort från gatan. Den delen kommer kommunen att kräva ska rivas. Efter att husen fått slutbesked går det bra att ansöka om att bygga till dem igen, så att de blir likadana som i dag. Bild: Jonatan Gernes

Husen är två meter längre än bygglovet tillåter. Avvikelsen upptäcktes av kontrollansvarig i augusti och bekräftades av kommunens mätavdelning i september. Bygget stoppades och nästa steg blir ett krav på rättelse.

Måste följa lagen

Charlotta Hansson, samhällsbyggnadschef i Laholm, säger att kommunen inte har något annat val.

ANNONS

– Vi har försökt vara positiva till den här typen av åtgärder tidigare, men vi har fått rättsfall som vi måste rätta oss efter. Lagen säger att huset måste vara helt färdigt innan man får göra ett tillägg, säger hon.

Jättemånga vill använda Attefall på det här sättet.

Riksdagens avsikt med friggebodar och Attefallsregler har aldrig varit att nya hus ska byggas kompletta med tillbyggnader från början, påpekar Charlotta Hansson.

– Jättemånga vill använda Attefall på det här sättet, men vi har haft ett ärende om en takkupa i Mellbystrand där vi fick backning. Vi måste gå på det, säger hon.

– Inte klokt, tycker Roger Larsson som har överklagat byggstoppet och vill att det rivs upp av länsstyrelsen.

Ägaren Roger Larsson har anlitat ett juridiskt ombud för att driva bygglovstvisten vidare. Han hoppas att länsstyrelsen river upp byggstoppet.
Ägaren Roger Larsson har anlitat ett juridiskt ombud för att driva bygglovstvisten vidare. Han hoppas att länsstyrelsen river upp byggstoppet. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Farstun är ett svartbygge – måste rivas

LÄS MER:Stugägare JO-anmäler långsamt bygglov

Fotnot. Artikeln är rättad. I en tidigare version fick en hustillverkare i ett citat skulden för att ha förväxlat ritningarna och levererat fullstora hus. Företaget framhåller att de har levererat lösmaterial enligt beställning och inte har något med bygglovsfrågan att göra.

ANNONS