Ritningar på parhusen som planeras i Genevad.
Ritningar på parhusen som planeras i Genevad.

Byggföretag tror inte överklagande stoppar parhus

Ytterligare sju grannar överklagar bygget av parhus i Genevad. Men byggföretaget kvarstår vid ambitionen att börja bygga nästa vår.

ANNONS
LocationGenevad||

Förra veckan berättade HP att de sex parhus som Inkluderande Fastigheter AB planerar på Ljungbergsgatan och Reinholdsgatan i Genevad hade överklagats - för sent. Mannen som överklagade ansåg att byggnaderna inte passar in och att han som granne inte fått veta att bygglovet beviljats.

Nu har kommunen fått in ytterligare överklaganden. Sju personer har som skrivit under och skickat in sina synpunkter. De framför sitt missnöje med att husen ska kläs i korrugerad plåt och ha ett pulpettak, även det av korrugerad plåt. Dessa material anser de ”avviker avsevärt från områdets karaktär och går tvärtemot vad en god byggnadskultur och en estetisk tilltalande stads- och landskapsmiljö ska utgöra”.

ANNONS

– Vi har ritat hus som har största möjliga funktion och hyresrätter med låg hyra. Vi har tittat på olika sätt och hittat ett som är estetiskt tilltalande och rationellt utifrån ett byggtraditionellt perspektiv och som är ekonomiskt hållbart, säger Andreas Ferm, vd för Inkluderande Fastigheter AB.

Han tror inte att överklagandet ska påverkar byggstarten.

– Det har varit en speciell vår men våra intentioner att börja bygga senast nästa vår kvarstår. Vi får se vad överklagandet innebär och hur långt det går. Men det behöver inte fördröja oss.

Flera av grannarna som överklagat vill också se att miljö- och byggnadsnämnden kontrollerar så att byggnadernas utformning stämmer överens med den karaktär och den utformning som befintliga byggnader i Genevad stationssamhälle har. Detta skriver de i en begäran om ändring.

Skulle ni kunna tänka er att förändra utseendet?

– Om det blir en väldigt stark opinion så kan vi fundera på det och ta diskussionen. Men som vi ser det är det tilltalande hus och ekonomiskt motiverade hus. Men jag är arkitekt i grunden och släpper inte igenom något som inte är genomtänkt, säger Andreas Ferm.

Företaget har fått bygglov för tolv sex parhus men har ambitionen att öka på med ytterligare ett parhus.

ANNONS

– Vi ska lämna in bygglov på en sjunde tomt som ligger tvärs över gatan och som vi har skrivit reservationsavtal med kommunen om. När vi fått det bygglovet ska vi se till att få startbesked. Vår tanke är att börja bygga det sjunde huset samtidigt som de andra, säger Andreas Ferm.

LÄS MER:Sen överklagan mot inkluderande bygglov i Genevad

ANNONS