Byggboom under pandemin – här skjuter höghusen i höjden

I skuggan av pandemin pågår en byggboom i Laholm. Bara i centralorten byggs lägenheter som skulle räcka till att inhysa hela Hasslöv. Men byggkranarnas väg till staden har varit längre och krokigare än att ta fram ett coronavaccin.

ANNONS
LocationLaholm||

”Det ser inte klokt ut! Det är för högt.”

”Jag gillade det direkt. Det ska inte vara heligt att inte bygga på höjden.”

Redan från början delade tvillingtornen på Klarabäck laholmarna i två läger. Det stod klart när HP på lillejulafton 2013 tog med en utskrift av det officiella fotomontaget och gjorde en enkät med folk på stan.

Från början ville Laholmshem bygga åtta och sex våningar högt. Det här bildmontaget kan ha bidragit till att en politisk majoritet drog öronen åt sig. Bildmontage: Laholmshem
Från början ville Laholmshem bygga åtta och sex våningar högt. Det här bildmontaget kan ha bidragit till att en politisk majoritet drog öronen åt sig. Bildmontage: Laholmshem

Höghus som sticker ut

Höghusen på bilden såg ut att vara fem gånger så höga som de omgivande bostadshusen.

”Högt och högre” hette det på HP:s förstasida när tidningen avslöjade planerna. Laholmshem ville bygga ett landmärke i form av två höghus på åtta respektive sex våningar på den gamla handskfabriken-tomten på Toffelgatan. De högsta bostadshusen i kommunen.

ANNONS

Våningstalen skulle komma att åka hiss upp och ned som en jojo i en politisk mangling som varade i fyra år. Centerpartiets linje med två sexvåningshus gick segrande ur striden, men en ny batalj tog genast vid.

”Förfular småstadsidyllen”

En handfull grannar överklagade detaljplanen till högsta instans. ”Förfular småstadsidyllen” och ”arkitektoniskt oövertänkt”, tyckte de bland annat.

Laholmshem firade med tårta när de juridiska turerna till slut var över i augusti förra året. Om grannarna drack gravöl är okänt.

Peter Johansson, tillförordnad vd och ekonomichef på Laholmshem.
Peter Johansson, tillförordnad vd och ekonomichef på Laholmshem. Bild: Laholmshem

– Det är alltid olyckligt att någon granne inte gillar det, men så tror jag det är på alla byggnationer, säger Peter Johansson, tillförordnad vd på det kommunägda bostadsbolaget Laholmshem.

Han fortsätter:

– Det här är ett projekt som har pågått jättelänge. När det väl har kommit upp och man ser det på plats så tror jag att det kommer att bli ett jättefint bygge som smälter in bra i den andra byggnationen runtomkring. Det ligger fantastiskt med utsikt över Lagan.

NCC bygger 49 lägenheter i två sexvåningshus på fastigheten Kobben på Klarabäck i Laholm åt kommunens helägda bostadsbolag Laholmshem.
NCC bygger 49 lägenheter i två sexvåningshus på fastigheten Kobben på Klarabäck i Laholm åt kommunens helägda bostadsbolag Laholmshem. Bild: Jonatan Gernes

LÄS MER:Klartecken för att bygga tvillingtornen på Klarabäck

LÄS MER:”Nya bostäder får en fantastisk utsikt”

Inflyttning om ett år

NCC som bygger har så här långt kommit till femte våningen. Vid påsk ska husen vara täta med tak på. Planerad inflyttning 1 januari 2022. Det blir 49 lägenheter, fördelade på tvåor, treor och fyror.

ANNONS

Hyrorna kommer inte att sticka ut bara för att det är höghus.

– Vi tror att många som ska flytta från hus väljer att bo här i stället. Hyrorna kommer inte att sticka ut bara för att det är höghus, säger Peter Johansson.

Månadshyrorna blir cirka 7 150 kr för de minsta och 12 100 kr för de största lägenheterna.

Macktomt blir träningscenter

Inte långt från tvillingtornen ligger den gamla macktomten i hörnet LP Hanssons väg/Ängelholmsvägen. Länge betraktad som en övergiven skamfläck vid stadens entré byggs där nu 35 hyreslägenheter och lokaler för handel och gym.

– Det går väldigt bra. De ska sätta tegel nu, säger Sanna Wulker Sylmé, företrädare för fastighetsägaren Lubben AB med bas i Varberg.

Att Ängelholmsvägen fortfarande fungerar som led för farligt gods gjorde att bostadsplanen på den gamla mackfastigheten fick göras om. Två huskroppar blev en och byggnaden drogs längre bort från vägen.
Att Ängelholmsvägen fortfarande fungerar som led för farligt gods gjorde att bostadsplanen på den gamla mackfastigheten fick göras om. Två huskroppar blev en och byggnaden drogs längre bort från vägen. Bild: Jonatan Gernes

Vägen har varit lång och gropig. På Shell-stationens konkurs 2014 följde ett tre år långt bråk om vem som skulle stå för saneringen av gammalt dieselspill. Sedan satte farligt gods-leden käppar i hjulet för den nya detaljplanen. Två fyrvåningshus blev till ett (i vinkel) när bygget tvingades att flytta in 25 meter från Ängelholmsvägen. Sedan hoppade Netto och Coop av som hyresgäst.

Vi har en hel del som har hört av sig.

I stället blir det gymkedjan Nordic Wellness som flyttar in i den stora lokalen 1 september 2021. Hyresrätterna, allt från ettor till fyror, ska stå klara 1 januari 2022.

ANNONS

– Vi har en hel del som har hört av sig. Vi ska kunna skicka ut ritningar och information om hyrorna till dem som anmält intresse om två veckor, Sanna Wulker Sylmé.

LÄS MER:Ett tillskott på 35 hyreslägenheter

LÄS MER:Nordic Wellness öppnar i nybygge på Shelltomten

Staffan Påhlssons nya lägenheter på Spårgränd blir det första flerbostadshuset som möter den som kommer till Laholm över kraftverksbron. Elva hyresrätter rymmer huset.
Staffan Påhlssons nya lägenheter på Spårgränd blir det första flerbostadshuset som möter den som kommer till Laholm över kraftverksbron. Elva hyresrätter rymmer huset. Bild: Jonatan Gernes

Som på räls

Ett tredje flerfamiljshus ångar på för fullt på Spårgränd nära kraftstationen. Jämfört med de andra två har det gått som på räls. S Påhlsson fastigheter AB bygger elva lägenheter, tvåor och treor, i fyra våningsplan. Inflyttning i maj 2021.

Lägg därtill Karl-Fredrik Klinkers nya bostadsrätter i och omkring det gamla magasinet vid Torggränd och summan blir över 100 nya centrala lägenheter.

– Det är väldigt positivt att det byggs i centralorten, och sedan händer det saker runtomkring också. Vi räknade till 120, 130 nya bostäder totalt som blir färdiga under nästa år. Staden behöver bli större för att bära handeln, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

LÄS MER:Här vill byggherren bygga elva nya lägenheter med utsikt över Lagan

LÄS MER:Karl-Fredrik Klinker satsar miljoner på anrikt magasin

Laholmshems två sexvåningshus på Klarabäck har gjort en lång resa innan första spadtaget kunde tas i våras. Därefter har bygget snabbt skjutit i höjden.
Laholmshems två sexvåningshus på Klarabäck har gjort en lång resa innan första spadtaget kunde tas i våras. Därefter har bygget snabbt skjutit i höjden. Bild: Laholmshem

Fakta: Fler byggen i Laholms kommun

Nytt handelsområde på nya Nyby. Affärslokaler för butikskedjorna Dollarstore, Jysk och Jem och fix. CT Development bygger. Ska bli klart under 2021.

Företag växer i Mellby. Svenska villavagnar utökar och har byggt till produktionslokaler vid Idévägen i Mellby industriområde. Även NMH Tool AB har under 2020 byggt nya produktionslokaler på Idévägen.

Bostäder vid kusten. Mellby Beach bygger 20 till 30 lägenheter vid Rombergs väg i Mellbystrand. Ska stå klara under 2021. Strandhugget i Mellbystrand bygger 7 lägenheter och en affärslokal som står klart under 2021 samt 2020.

Allarp växer vidare. Framväxandet av ett helt nytt samhälle i Allarp söder om Skummeslövsstrand fortsätter med nya lägenheter och hus i området etapp 1 och 2.

Ny skola i Skottorp. Skottorpsskolan får en ny tvåvåningsbyggnad som ska inhysa en F-6-skola för upp till 320 elever och en förskola, nya Mumindalen, för upp till 80 förskolebarn. Den nya byggnaden kommer innehålla fyra avdelningar förskola, matsal, tillagningskök, administration, bibliotek och klassrum för F-6.

Ungdomsbostäder i Våxtorp. Laholmshem har byggt två hus vid Bygatan/Hishultsvägen med totalt åtta ungdomsbostäder. Lägenheterna blev färdiga under hösten 2020.

Bussgarage i Veinge. Veinge Buss skaffar sig nya rymliga lokaler som sätter punkt för deras tidigare trångboddhet.

Källa: Laholms kommun.

ANNONS