Byggboom – en ny handläggare ska anställas

Byggboom i Laholms kommun gör att man nu beslutat att anställa ytterligare en bygglovshandläggare för att hinna med.

ANNONS
|

– Vi vet inte om det är en trend eller puck nu inför sommaren med alla bygglov men vi försöker att mota Olle i grind och gå vidare med att anställa en till person på byggsidan. Vi är i behov av detta och har enorm tillströmning av ärenden, säger Knut Slettengren (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Antalet ärenden som väntar på handläggning har ökat under hela året. Just nu ligger det en stor hög av ansökningar som handläggarna inte ens har hunnit att öppna.

– Vi har legat på 50–60 bygglov på tur. Det är därför vi nu fattat beslut att vi ska gå vidare med att anställa en till. Vi är i behov av detta för att hålla de tidsregler vi har på tio veckor, där känner vi att vi ligger lite fel just nu, säger Slettengren.

ANNONS

Tar in konsult kortsiktigt

För att lösa handläggningen på kort sikt kommer man att anställa en konsult för att hjälpa till med handläggningen.

När kommunen inte håller sin tidsplan minskar den avgift de tar för att handlägga själva bygglovet. Genom att minska väntetiden hoppas man sänka den kostnaden som i stället kan gå till att täcka kostnaden för den nya tjänsten.

– Det finns en hälsoaspekt i detta också som vi måste ta i beaktande. Det är inte bra för handläggarna att ha det så.

Spiller över på miljöenheten

Att antalet bygglov ökar påverkar också Miljöenheten. I dess senaste behovsutredning meddelar även den att det saknas drygt 1,5 tjänst på tillsynssidan.

– Det togs inga beslut om det i dag. Man har än så länge bara konstaterat att de inte ligger bra till, säger Slettengren.

ANNONS