Lagagården, Laholm, 161017,
Lagagården, Laholm, 161017, Bild: Kenny HjŠlte

Bygdegårdarna blickar med fasa mot hösten

Från en fullsatt bokningskalender till ingenting alls. Lagagården hoppas att fler föreningar och privatpersoner hittar sätt att använda bygdegårdarna på.

ANNONS
LocationLaholm||

Sedan coronapandemin utbröt har bokningarna på Lagagården minskat med 100 procent.

– Det är totalbesvärligt. Det är bara kostnadssida och ingen intäktssida. Vi har fått hjälp att skjuta på amorteringen under pandemin. Sedan har vi möjlighet att söka statligt omställningsstöd vilket vi ska göra, säger Kjell Henriksson, ordförande Lagagården.

– Det är katastrof för bygdegårdarna. Från nästan hundra procents beläggning vissa månader till noll. Och nu börjar avbokningarna igen, säger Britt Gustafsson, kassör och bokningsansvarig på Lagagården.

Hur ser ni på hösten?

– Det är bara att vänta och se. Vi får hålla igen på reparationer. Samtidigt kan vi inte låta det förfalla, säger Kjell Henriksson.

ANNONS

Sämre och sämre

Britt Gustafsson vill inte säga att Lagagårdens existens är hotad men ser inte ljust på framtiden.

– För varje dag blir det sämre och sämre. Och tänk den här terminen också. Då blir det svårt ekonomiskt, säger Britt Gustafsson.

I ett brev till kommunerna uppmanar Hallands bygdegårdsdistrikt kommunerna att kontakta bygdegårdarna för att om möjligt kunna erbjuda sin hjälp. Kjell Henriksson är inte säker på att det hjälper.

– Egentligen inte. Vi har nyttjanderättsavtal och ansvarar för fastighetsunderhåll. Jag kan inte se just nu att kommunen kan gå in och hjälpa på annat sätt än att förlänga amorteringen, säger Kjell Henriksson.

Andra typer av event bokas in

Det stora bortfallet på Lagagården är den uteblivna dansen. Men under sensommaren har ett fåtal bokningar kommit in då privatpersoner och föreningar tänkt om och anpassar sina evenemang och aktivitet.

– Då har vi en så bra lokal att man kan vara där trots coronatider. Jag hoppas att man börjar fundera på förändringar och hur man ska göra dem, säger Britt Gustafsson.

LÄS MER:Tvärnit för bygdegårdarna – ”har bara utgifter nu”

ANNONS