Butler lägger ner i Laholm

Vid årsskiftet lämnar företaget Butler Laholm. Centrallagret kommer hädanefter finnas i Tyskland, nära Europakontoret i Schweiz.

ANNONS
|

När lagerverksamheten ska bedrivas i Tyskland finns det således inga arbetsuppgifter att utföra i Laholm. Därför lägger man ner och flyttar ut ur lokalerna på Nyby industriområde.

Verksamheten har redan börjat avvecklas. I förra veckan var sista dagen leveranser gick till Tyskland, de nordiska länderna kommer företaget att leverera till ytterligare en månad, och därefter Sverige i ytterligare en månad. Vid årsskiftet lämnar man alltså Laholm helt.

– Jag har slagits för att vi ska få vara kvar. Jag tycker det vore ekonomiskt fördelaktigt för företaget, och vi har duktig personal här, säger Östen Oscarsson, vd för företaget som numera heter Sunstar Butler efter att ha köpts upp av japanska ägare.

ANNONS

Men hans protester har alltså inte hjälpt.

– Cheferna räknar med att den nya organisationen ska innebära samordningseffekter på sikt, det är en globaliseringseffekt som så mycket annat, säger Östen Oscarsson.

Butler har funnits i Laholm sedan 1980-talet. Det var den numera pensionerade Anita Sperry som hade med sig tandborstmärket hem från USA, och började distribuera det genom tandläkare. Det var även hon som lyckades förhandla sig till ett kontrakt med Apoteket, berättar Östen Oscarsson.

För egen del har han bestämt sig för att inte anta erbjudanden om flytt till Tyskland eller Göteborg, där försäljningsorganisationen finns. Han planerar att dra sig tillbaka och ägna sig åt Vallåsens värdshus, som familjen driver. Däremot hoppas han att övriga personalstyrkan, två deltidsanställda på kontoret och tre personer med heltidstjänst inom lager och distribution, ska hitta andra arbeten.

ANNONS