Bilden togs försommaren 2018, en av de sista gångerna som bussen stannade vid vårdcentralen Centrum. Nu snackas det om en comeback.
Bilden togs försommaren 2018, en av de sista gångerna som bussen stannade vid vårdcentralen Centrum. Nu snackas det om en comeback. Bild: Henrik Williamsson/Arkiv

Bussarna på väg tillbaka till vårdcentralen

Busshållplatsen vid vårdcentralen Centrum har stått oanvänd i mer än två år. Men nu vill kommunen ha bussarna på Nybergs lid tillbaka. Även om det betyder att vägen måste byggas om igen.

ANNONS
LocationLaholm||

2017 byggdes Nybergs lid och Danska vägen om. Syftet var att göra trafiken säkrare för gång- och cykeltrafikanter, men ombyggnaden innebar samtidigt att körbanan för bilar blev betydligt smalare.

Men bussförarna klagade när stora fordon fick svårt att mötas.

LÄS MER:Vägen blev för smal – nu tas busstrafik bort

Det hela slutade med något av ett fiasko. Laholms kommun och Hallandstrafiken enades om att ta bort busstrafiken helt på Nybergs lid och Danska vägen.

17 juni 2018 stannade bussen för sista gången vid hållplats Vårdcentralen Centrum.

Men nu talas det allt mer om en comeback.

Vill testköra

Trygghetspartiet lyfte frågan i fullmäktige i juni, och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Knut Slettengren (M) bekräftade att trafiktest ska göras nu när Hallandstrafikens upphandling av ett nytt bussbolag är avslutad.

ANNONS

Nyligen vann Nobina upphandlingen.

– Vi ska så fort det går boka in ett möte med Hallandstrafiken och det nya bussbolaget för att testköra och se vilka utrymmesbehov bussarna har, sade Knut Slettengren.

Ett anslag om att hållplatsen är indragen hänger kvar i kuren sedan den slopades. Nu vill kommunen få i gång busstrafiken där igen.
Ett anslag om att hållplatsen är indragen hänger kvar i kuren sedan den slopades. Nu vill kommunen få i gång busstrafiken där igen. Bild: Henrik Williamsson

Malin Bogren är trafikplanerare på kommunen. Hon säger:

– Vi håller på och undersöker hur vi ska gå tillväga med Nybergs lid. Dels medför det kostnader att bygga om vägen, men det handlar också om antalet resande och att ta hänsyn till oskyddade trafikanter. Syftet med ombyggnaden var ju att göra en säkrare trafiksituation för dem.

Vilka åtgärder kan behövas?

– Problemet är att det är för smalt. Körfälten behöver breddas och då är det cykelvägen eller trottoarerna som påverkas. Vi behöver göra en avvägning.

”Viktig målpunkt”

Flera stora frågetecken måste rätas ut. Malin Bogren utesluter inte att resultatet kan bli ingenting.

– Det är ett alternativ. Men vi har ambitionen och skulle vilja att busstrafiken kan gå där igen. Vi vill att det ska vara tillgängligt för så många som möjligt och vårdcentralen är en viktig målpunkt för resenärerna.

Politiskt verkar det finnas ett ganska stort intresse för att återbredda Nybergs lid. Även Socialdemokraterna är sugna på det.

– Ingen kan väl tycka att det var bra som det blev. Kan bussarna inte mötas får vi väl ta bort trottoaren, inte mer med det, sade Ove Bengtsson (S) i fullmäktige utan att bli emotsagd.

ANNONS

LÄS MER:För smal väg kan breddas för busstrafik

LÄS MER:Busstrafik har försatt hel gata i ”chock”

ANNONS