Det blev oroligt på äldreboendet när en brukare betedde sig aggressivt. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.
Det blev oroligt på äldreboendet när en brukare betedde sig aggressivt. Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Bild: Stefan Bennhage

Brukare gick till attack mot medboende

Julhelgen blev inte fridsam på demensavdelningen. En utåtagerande brukare satte skräck i sin omgivning på äldreboendet.

ANNONS
LocationLaholm||

Händelserna, som inträffade på en demensavdelning i Laholms kommun, började på julafton och fortsatte från och till fram till dagen före nyårsafton.

En brukare gav sig på såväl andra brukare som inredningen på äldreboendet. Enligt den Lex Sarah-utredning som Laholms kommun gjort rörde det sig om ”sparkar, slag och att kasta föremål”. Brukaren ska också ha attackerat andra brukare verbalt och med hot.

Det utåtagerande beteendet satte spår hos personerna i omgivningen. Andra boende blev enligt utredningen ”oroliga rädda och ledsna”, även om ingen av dem fick någon allvarligare fysisk skada.

Händelserna kategoriseras som ett missförhållande enligt Lex Sarah. Extra personal har satts in. Kommunens utredare vill att vissa rutiner för demensvård ses över.

ANNONS

Samtidigt slås det i utredningen fast att det alltid finns en risk för liknande händelser på en demensavdelning”då det oftast händer oförutsett och snabbt”.

ANNONS