Snart är det dags att slå upp portarna till bronsåldersgraven Lugnarohögen. Eller snarare, i dessa coronatider, att ställa dörren till mor Johannas stuga lite grann på glänt.
Snart är det dags att slå upp portarna till bronsåldersgraven Lugnarohögen. Eller snarare, i dessa coronatider, att ställa dörren till mor Johannas stuga lite grann på glänt. Bild: Henrik Williamsson

Bronsåldersgraven ska öppnas i lugn och ro

27 juni öppnar Lugnarohögen i Hasslöv igen efter att ha varit stängd i mer än tio år. Men kommunen hoppas inte på publikrusning – tvärtom.

ANNONS
LocationHasslöv||

Fukt och mögel har hållit Sveriges kanske mest publikvänliga bronsåldersgrav stängd sedan 2009.

Nu är renoveringen snart klar, och öppningsdagen är spikad. Dags för återinvigning med pompa och ståt?

Nix.

– Vi öppnar, men det händer inget speciellt den dagen eftersom vi inte får samla mycket folk, säger kommunens kulturchef Jonas Heintz.

Coronaviruset har orsakat den märkliga situationen att han närmast vädjar till besökarna att inte komma till öppningen.

– Vi är lite oroliga att man ska se det här datumet som en invigning och att det ska komma flockvis med folk. Vi vill uppmana folk att sprida ut besöken under sommaren så att inte alla kommer samtidigt, säger Jonas Heintz.

ANNONS

Lugnarohögen är i sig liten och trång. Ska besökarna hålla rekommenderat avstånd till varandra är det inte många personer som får plats i mor Johannas lilla torp där ingången till graven finns.

– Vi håller på och producerar en utställning som ska vara därinne och vi ska göra kassor och en liten butik. Vi har ett hejdundrande jobb framför oss för att hinna med allt, men det ska bli kul, säger Jonas Heintz.

Även om pandemin sätter krokben för återinvigningen 2020 kommer den att bli av någon gång i framtiden.

– Kanske blir det inte förrän nästa vår. Men vi vill inte missa det. Det är ett unikt besöksmål som attraherar intresse från hela nationen och även utanför Sverige, säger Jonas Heintz.

LÄS MER:Gravhögen återinvigs efter midsommar

LÄS MER:Gravhögen avklädd för första gången på 92 år

LÄS MER:Turistmål väcks till liv igen – gravhögen får miljonbidrag

LÄS MER:Snart dags att sätta spaden i gravhögen

LÄS MER:Gravfält kan ligga dolt vid bronsåldershögen

ANNONS