Brandchefen slutar – går i pension vid 58

Laholm behöver rekrytera en ny räddningschef. Pär-Åke Eriksson utnyttjar ett pensionsavtal som gör att han kan gå vid 58.

ANNONS
|

Enligt ett centralt pensionsavtal kan brandmän som jobbat minst 30 år, varav 25 år i utryckningstjänst, gå i pension vid 58 års ålder.

–Jag har funderat på det här i ett till ett och ett halvt års tid. Det här är ett rätt tufft jobb där det ofta blir mellan 50 och 70 timmars arbete i veckan. Jag har många gånger känt att jag har försakat min familj, mina barn. Det är dags att ge tillbaka till dem nu, säger Pär-Åke Eriksson om beslutet som han nu har fattat.

Den 1 september går han i pension.

ANNONS

I princip har han redan börjat trappa ner. Han har varit borta från jobbet stora delar av våren, då han tog ut innestående semester.

–Det var ett sätt att testa om jag klarar av att sluta, säger han.

Pär-Åke Eriksson har jobbat inom brandförsvar i Malmö, Halmstad och Laholm sedan 1980. Han är utbildad brandmästare och tog 2003 över som räddningschef i Laholm.

I jobbet ingår att vara organisatorisk ledare för räddningstjänsten i Laholms kommun, med deltids-brandkårer i Laholm, Knäred, Våxtorp och Hishult.

Han är även en av fyra räddningsledare som åker på utryckning enligt ett rullande schema med beredskap dygnet runt.

Från 2012 har han också haft ansvar för kommunens säkerhetsfrågor i stort, inte bara mot brand utan även mot brottslighet.

Personalchefen Pernilla Lennström har nu fått i uppdrag av kommunchefen Nils Danred att inleda rekryteringen av en ny räddningstjänst.

ANNONS

Redan till den 1 september kommer det sannolikt inte att det finns något nytt namn klart, bedömer hon.

– Man får räkna med att det tar mellan tre och sex månader, säger personalchefen.

Ställföreträdande räddningschef Andreas Nilsson håller i rodret under tiden som rekryteringen pågår.

ANNONS