Brand i Laholm - nio enheter på plats

På söndagseftermiddagen bröt en villabrand ut i Laholm. Garaget, där branden startade, totalförstördes och en katt fick avlivas till följd av rökskador.

ANNONS
|

Det var vid 15.30-tiden på söndagen som räddningstjänsten larmades om en brand i Hov – mellan Laholm och Ysby. Branden ska ha startat i ett garage intill ett boningshus.

— Det är full fyr i garaget och villan är hotad, sa Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten, strax efter larmet.

Garaget var bortom räddning och risken för att elden skulle sprida sig bedömdes vara stor. Räddningstjänsten skickade nio enheter till platsen för begränsa branden.

— Med den typen av byggnad och placering måste vi ha med vatten, så det är mycket tankbilar och släckvatten, berättade Peter Karlborg.

ANNONS

Strax innan 16 var spridningsrisken fortsatt hög. Vid 16.10 meddelade Peter Karlborg att det börjat komma rök in i bostaden.

— Vi ska riva ner en vägg mellan garaget och huset, så det inte sprider sig. Det har kommit in lite rök, men vi gör allt vi kan för att hålla det där, berättade han.

En dryg timme senare satte räddningstjänsten in en skärsläckare mot taket, vilket gav god effekt.

Prognosen på söndagskvällen var att insatsen skulle pågå en bra bit in på kvällen, enligt uppgifter från räddningsledare Frida Svensson.

– Släckningsarbetet kommer att pågå ett par timmar till. Därefter blir det efterbevakning, sade hon vid 17-tiden.

Polisen hade också flera enheter på plats. Yttre befäl Mats Timmerman berättade att inga personer ska ha kommit till skada i samband med branden.

– Däremot fick en katt avlivas till följd av rökskador, sade han.

Vad som orsakat villabranden är oklart.

Strax före 20 började räddningstjänsten avveckla släckningsarbetet. Efterbevakningen väntades pågå i flera timmar efter det.

– Vi kommer hålla koll hela natten eftersom det var så nära ett boningshus, sade Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänst Väst.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

ANNONS